Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 19 stycznia 2016

Karmelowy omlet czekoladowy



 Karmelowy omlet czekoladowy to świetna propozycja zarówno na śniadanie, jak też deser. Puszysty, aksamitny i delikatny, z dużą dawką czekolady mlecznej i karmelowej. Do tego kruche ciasteczka, słodka i soczysta gruszka, odrobina kremowego serka i doskonałe danie gotowe. Jest przepyszny ;) , zróbcie, a nie pożałujecie.

 Karmelowy omlet czekoladowy

 



 1 omlet (średnica patelni 16-17 cm)
·         3 jajka
·         45 g  karmelowej czekolady
·         łyżeczka cukru pudru
·         łyżka kwaśnej śmietany 18%
·         1,5 łyżki mąki pszennej
·         1 łyżka masła klarowanego do smażenia
·         5 kostek mlecznej czekolady
·         2 ciasteczka  z kawałkami ciemnej czekolady
do podania:
·         2 łyżki serka waniliowego
·         1  gruszka
·         2 ciasteczka z kawałkami ciemnej czekolady
·         listki mięty

Pokruszoną czekoladę karmelową przekładamy do miseczki i roztapiamy nad gorącą kąpielą wodną. Żółtka łączymy na gładką masę z kwaśną śmietaną, łyżeczką cukru pudru, mąką i roztopioną czekoladą. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Porcjami dodajemy do karmelowej bazy. Czekoladę mleczną kroimy w kostkę. Kawałki mlecznej czekolady dodajemy do masy omletowej i delikatnie mieszamy. Przygotowane ciasto omletowe przekładamy na patelnię o średnicy 16-17 cm na rozgrzane masło klarowane. Smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut od czasu do czasu podważając delikatnie brzegi i poruszając patelnią, żeby omlet się nie przypalił. Po tym czasie na wierzch omletu kruszymy 2 ciasteczka  i ponownie przykrywamy patelnię, smażymy pod przykryciem  na minimalnym ogniu ok. 2 minuty, następnie przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy ok. 1 minuty na większym ogniu już bez przykrycia. Omlet przekładamy na talerz, dekorujemy kleksem serka waniliowego, ciasteczkami, plastrami dojrzałej gruszki i listkami mięty. Smacznego!



2 komentarze: