sobota, 16 stycznia 2016

Lasagne bolognese (dla osób uczulonych na mleko krowie)



 Dziś wersja lasagne dla osób, które ze swojej diety muszą wyeliminować mleko krowie. Choć bez sera i krowiego mleka, zapiekanka smakuje wybornie. Gwarantuję ;) .

 Lasagne bolognese (dla osób uczulonych na mleko krowie)

 Składniki:

·         makaron lasagne

Sos bolognese:
·         1 kg mięsa mielonego
·         800 g pokrojonych pomidorów z puszki
·         2 ząbki czosnku
·         duża cebula
·         2 marchewki
·         sól
·         pieprz
·         łyżka octu balsamicznego
·         łyżka miodu

Sos beszamel:
·         1 l mleka owsianego
·         4 łyżki  masła klarowanego
·         4 łyżki mąki
·         sól
·         pieprz
·         gałka muszkatołowa

Sos bolognese- marchewkę i cebulę pokrojone w drobną kostkę smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy zmielone mięso - smażymy aż mięso zbrązowieje i lekko się podsmaży. Całość zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i octem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.

Sos beszamel- do roztopionego masła dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Całość zalewamy szklanką mleka owsianego. Kiedy powstanie gładka masa, dodajemy resztę mleka i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż uzyskamy gładki i gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

2 łyżki sosu beszamelowego rozprowadzamy na dnie naczynia żaroodpornego. Układamy warstwę makaronu. Na makaronie porcję sosu bolońskiego, następnie porcję sosu beszamelowego i ponownie warstwę makaronu. Czynności powtarzamy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być makaron pokryty sosem beszamelowym. Lassagne pieczemy ok. 45  minut, temp. 180 stopni. Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz