Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 5 stycznia 2016

Pieczeń wieprzowa z marchewką i pieczarkami



 Pyszna pieczeń w domowym wydaniu, z bogactwem warzyw- idealna na danie główne, jak też po wystudzeniu jako wędlina. Polecam!

 Pieczeń wieprzowa z marchewką i pieczarkami 

 

 Składniki:
·         1,5 kg mielonego mięsa (karkówka + łopatka wieprzowa)
·         3 żółtka
·         2 bułki namoczone w mleku i odciśnięte z nadmiaru płynu
·         1 duży por
·         1 duża cebula
·         300 g marchewki startej na tarce o dużych oczkach
·         500 g pieczarek
·         sól
·         pieprz
·         olej rzepakowy do smażenia i posmarowania wierzchu pieczeni
·         3 łyżki oleju rzepakowego do mięsnego farszu
·         ząbek czosnku

Na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym podsmażamy drobno posiekaną cebulę i pora, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Warzywa przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy na złoty kolor starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Dodajemy do marchewki. Do mielonego mięsa dodajemy namoczone bułki oraz przygotowane warzywa.. Dodajemy żółtka, 3 łyżki oleju rzepakowego. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią do uzyskania jednolitej masy. Mięsną masę przekładamy do dwóch silikonowych keksówek. Wierzch wygładzamy olejem rzepakowym. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Pieczeń możemy podawać na ciepło pokrojoną w grube plastry lub po wystudzeniu jako wędlinę. Smacznego!



2 komentarze: