sobota, 2 stycznia 2016

Piernik jaglany z kremem na bazie masła orzechowego i powideł



 Mocno piernikowe ciasto na bazie jednej ze zdrowszych kasz. Przełożone smakowitym kremem z masła orzechowego, cynamonu i powideł. Po prostu pycha!

  Piernik jaglany z kremem na bazie masła orzechowego i powideł

Ciasto ( tortownica o średnicy 17 cm)
· 200 g kaszy jaglanej
·  2 szklanki mleka owsianego
·3 łyżki oleju kokosowego - płynnego
· ok. 1/3 szklanki mleczka kokosowego
· 2 jajka
· 4 łyżki mąki pszennej
· 2 łyżki ekstraktu waniliowego
·  1/2 szklanki płynnego  miodu malinowego
· 3 łyżeczki przyprawy do pierników
· szczypta soli
·100 g ususzonych kawałków kokosa
Krem:
· 350 g masła orzechowego
· ok. 1/2 szklanki miodu malinowego
·  pół łyżeczki cynamonu
·   4 łyżki mleczka kokosowego
· 3 łyżki powideł

Kaszę płuczemy na sicie. W garnku zagotowujemy mleko owsiane. Dodajemy kaszę i gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając (ok. 15 minut). Kiedy kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn, całość dokładnie blendujemy razem z olejem, przyprawą do pierników, miodem, szczyptą soli, jajkami, mleczkiem kokosowym, mąką i   ekstraktem waniliowym. Dodajemy kawałki suszonego kokosa i dokładnie mieszamy.  Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 17 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 70-80 minut, temp. 180 stopni.  Patyczek po wbiciu w środek ciasta i wyciągnięciu powinien być w miarę suchy - ciasto samo w sobie jest dość wilgotne, ale na pewno nie powinno pozostawiać śladów surowego ciasta. Gdyby wierzch ciasta zaczął
się zbyt mocno  rumienić, należy przykryć go papierem do pieczenia. Lekko przestudzone ciasto przecinamy na 2/3 wysokości - polecam metodę "nitki".  Środek wyższego placka wydrążamy łyżeczką. Okruszki możemy zjeść lub wykorzystać do dekoracji ciasta.

Masa- masło orzechowe, miód, cynamon, powidła i mleczko kokosowe ucieramy na jednolitą masę. 

Składanie- placek z wydrążonym środkiem  układamy na paterze. Środek wypełniamy częścią masy. Przykrywamy cieńszym wcześniej odkrojonym plackiem. Wierzch dekorujemy pozostałym kremem i kawałkami suszonego kokosa. 




Dobrze wypieczone święta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz