wtorek, 12 stycznia 2016

Pierogi z makiem

Pyszne domowe pierożki z makowym farszem smakują idealnie nie tylko w święta Bożego Narodzenia.

Pierogi z makiem

 Składniki:
·         500 g mąki pszennej
·         1 1/4 szklanki wody
·         1 duże jajko
·         szczypta soli

Mąkę zaparzamy wrzątkiem, kiedy powstaną kluski dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.


Farsz makowy:
· 200 g mielonego maku
· 3/4 szklanki mleka owsianego/ lub jeśli wolicie krowiego
·  4 łyżki cukru waniliowego
· 2 łyżki miodu malinowego
· 1 garść suszonej żurawiny
· 1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
· 1 garść  uprażonych nerkowców
· 2 jajka
· 1 łyżka kaszy manny

Mleko zagotowujemy z cukrem i miodem. Do gotującego się mleka wsypujemy mak i gotujemy na małym ogniu aż mak wchłonie całe mleko. Zdejmujemy z ognia, dodajemy bakalie i kaszę manną. Dokładnie mieszamy. Do przestudzonej masy dodajemy rozbełtane jajka i ponownie dokładnie mieszamy.

Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy krążki, faszerujemy farszem makowym i lepimy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie dosłownie kilkanaście sekund od wypłynięcia. Ugotowane pierożki obsmażamy na złoto na maśle klarowanym, podajemy oprószone cukrem pudrem.

 

2 komentarze: