piątek, 8 stycznia 2016

Spaghetti w szpinakowo-serowym sosie z awokado, tuńczykiem i orzechami



 Pyszny makaron ze szpinakowym sosem na bazie kremowego serka z dodatkiem awokado o lekko orzechowym smaku, tuńczykiem i włoskimi orzechami to idealna propozycja na smaczny i szybki obiad.

 Spaghetti w szpinakowo-serowym sosie z awokado, tuńczykiem i orzechami 

 

 Składniki:
·         500 g makaronu spaghetti  durum
·         250 g świeżego szpinaku
·         puszka tuńczyka w oleju- 170 g
·         1 awokado do sosu +1 awokado do podania
·         sól
·         pieprz
·         2 ząbki  czosnku
·         olej rzepakowy
·         125 g serka kremowego naturalnego
·         gałka muszkatołowa
·         łyżka octu balsamicznego
·         100 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
W rondelku podgrzewamy olej spod tuńczyka i smażymy na nim 2 lekko posiekane ząbki czosnku. Dodajemy pokrojone w kostkę awokado i szpinak i dusimy chwilę, aż straci swoją surowość. Dodajemy serek naturalny i dokładnie mieszamy. Całość blendujemy na gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i octem balsamicznym.
Sosem zalewamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane orzechy włoskie i ponownie mieszamy. Na wierzchu układamy kawałki tuńczyka. Całość dekorujemy orzechami włoskimi i kawałkami świeżego awokado. Skrapiamy olejem rzepakowym. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz