Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 21 stycznia 2016

Szarpana wieprzowina w sosie musztardowo-śmietanowym na leśnym kuskusie

Wieprzowina długo pieczona w sosie musztardowo-śmietanowym to doskonały pomysł na smakowity obiad.


 Szarpana wieprzowina w sosie musztardowo-śmietanowym na leśnym kuskusie


Na kuskus:
·         3 szklanki kaszy kuskus + 3 szklanki gorącej wody
·         1 kg leśnych grzybów/ ewentualnie pieczarek
·         2 marchewki
·         pęczek szczypiorku
·         olej rzepakowy do smażenia
·         sól
·         pieprz
Sos:
·         200 g świeżego szpinaku
·         2 pęczki pietruszki
·         olej z pestek dyni ile zabierze - ok. pół szklanki
·         łyżka oleju sezamowego
·         sól
·         pieprz
·         1 łyżka octu balsamicznego
·         łyżeczka miodu malinowego
·         2 garście pestek słonecznika
·         łyżeczka musztardy

Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem aż kasza wchłonie płyn.
Grzyby kroimy w paseczki, marchewkę w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Warzywa smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa dodajemy do kaszy i dokładnie mieszamy.
Sos- Szpinak i natkę pietruszki  blendujemy na gładki sos z olejem z pestek dyni i olejem sezamowym. Dodajemy pestki słonecznika i ponownie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym, miodem i musztardą - całość dokładnie miksujemy. Do kaszy dodajemy kilka łyżek sosu  i dokładnie mieszamy. Kuskus wykładamy na duży talerz. Na wierzchu układamy kawałki "poszarpanej" łopatki. 


Szarpana łopatka w sosie musztardowo-śwmietanowym:
·         1 kg łopatki wieprzowej
·         słoiczek musztardy -180 g
·         180 g wody
·         200 ml śmietany 18%
·         1 łyżeczka soli
·         pół łyżeczki pieprzu
·         łyżeczka miodu
Łopatkę osuszamy ręcznikami papierowymi. W misce łączymy składniki marynaty- musztardę, wodę, śmietanę, sól, pieprz i miód. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie, następnie wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika z termoobiegiem i pieczemy ok. 3- 3,5 godziny. Upieczone mięso rwiemy na kawałki i układamy na przygotowanym kuskusie.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz