Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 20 stycznia 2016

Tort serowy "Leśny Mech"



 Runo leśne to tureckie ciasto na bazie szpinaku, przełożone masą z bitej śmietany lub mascarpone, udekorowane owocem granatu. Dziś zapraszam Was na wariację na temat tego deseru. Szpinakowe placki posłużą jako baza serowego tortu. To widowiskowe ciasto ma jedną ważną zaletę- pomimo tego  że pieczemy tort, w efekcie końcowym uzyskujemy bardzo lekki i orzeźwiający deser. Masa na bazie sera twarogowego to nic innego jak serownik gotowany. Sprawdza się tu idealnie. Koniecznie wypróbujcie ;) . Może zrobicie swoim babciom i dziadkom?

 Tort serowy "Leśny Mech" 

 Ciasto:
·         450 g mrożonego siekanego szpinaku  (szpinak należy rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody)
·         3 jajka
·         1,5 szklanki cukru
·         1/4 szklanki oleju rzepakowego
·         200 g roztopionego i przestudzonego masła
·         2 szklanki mąki pszennej
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         łyżka pasty waniliowej

Jaja ucieramy z cukrem na puszysto dodając pod koniec pastę waniliową. Do masy jajecznej cały czas miksując dodajemy naprzemiennie składniki suche (mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia) oraz mokre (roztopione masło wymieszane z olejem). Na sam koniec dodajemy posiekany szpinak. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką o średnicy 26 cm - pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni termoobieg- do tzw. suchego patyczka.

Masa serowa gotowana:
·         1 kg sera trzykrotnie zmielonego- może być z wiaderka
·         150 g masła
·         2 jajka
·         1 i 1/4 szklanki cukru
·         1 budyń waniliowy
·         łyżka mąki ziemniaczanej
·         łyżeczka pasty waniliowej/ może być ekstrakt waniliowy
·         6 łyżek zimnego mleka

Do roztopionego masła dodajemy twaróg, cukier, pastę waniliową oraz jajka. Dokładnie mieszamy i lekko podgrzewamy  na małym ogniu cały czas mieszając. Proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w zimnym mleku. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy 4 łyżki gorącej masy serowej. Masę budyniową przelewamy do masy serowej. Całość gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (masa serowa zacznie "pykać"). Uzbrójmy się w cierpliwość i róbmy to na małym ogniu, w przeciwnym razie masa może się  przypalić albo zważyć.
Wystudzone ciasto szpinakowe przecinamy za pomocą nitki na 3 równe części (róbmy to delikatnie, gdyż ciasto - jak to runo leśne- lekko się kruszy) i przekładamy je lekko  ciepłą masą serową- trochę masy odłóżmy do dekoracji. Wierzchni placek ułóżmy tak, aby pokazać ładnie zielony kolor ciasta.

Dekoracja:
·         chipsy czekoladowe
·         suszona żurawina

Wierzch ciasta posypujemy posiekaną suszoną żurawiną. Boki smarujemy odłożoną masą serową, do której przyklejamy chipsy czekoladowe. Ciasto dobrze schładzamy w lodówce. Smacznego!

 

11 komentarzy:

  1. Nigdy nie próbowałam, ale widzę, że warto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. do tego ciasta daje sie jeszcze 100 gr orzechow potluczonych i sam olej gdziesz tyle masla kobieto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli Pan/Pani zna inny przepis, proszę z niego skorzystać. Ten jest moim autorskim przepisem i właśnie tyle i takiego tłuszczu należy użyć, i nie dodawać orzechów. Byłoby również miło, gdyby zmienił Pan/ Pani ton swojej wypowiedzi. Konstruktywna krytyka jest mile widziana, niegrzeczny to nie. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. :) Jesteś chyba moją najwierniejszą fanką ;) .

      Usuń
  4. I zdecydowanie wole masło niż olej :) dużo ostatnio informacji, że oleje roślinne nie są zbyt zdrowe a masło wręcz przeciwnie :) ze zmnie zdycydowany zwolennik masła i smalcu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem fanką tego ciasta. Ciekawy pomysł na masę i piękna propozycja podania :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem fanką tego ciasta. Ciekawy pomysł na masę i piękna propozycja podania :).

    OdpowiedzUsuń