środa, 13 stycznia 2016

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana



 Zapiekanka mięsno-ziemniaczana

 Składniki:
·         1,5 kg ziemniaków
·         1,5  kg mielonego mięsa wieprzowego
·         duża cebula
·         szczypiorek
·         2 łyżki bułki tartej
·         1 jajko
·         sól
·         pieprz
·          łyżeczka  estragonu
·         3szklanki  mleka owsianego/ lub jeśli używacie- mleka krowiego
·         3 kopiaste łyżki mąki
·         2 łyżki masła klarowanego
·         olej rzepakowy
·         gałka muszkatołowa

Ziemniaki obieramy i gotujemy al dente w osolonej wodzie (ok. 10  minut).  Ugotowane kroimy w talarki.
Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na złoto. Dodajemy do mięsa, dodajemy bułkę tartą, posiekany drobno szczypiorek, jajko, estragon, sól i pieprz do smaku. Mięso dokładnie wyrabiamy.
W garnku podgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy 3 łyżki mąki i robimy zasmażkę. Zalewamy ją połową szklanki mleka owsianego. Kiedy uzyskamy jednolitą masę dolewamy pozostałe mleko. Cały czas mieszamy do uzyskania gładkiego sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła klarowanego i odrobiną sosu. Wykładamy 1/2 ziemniaków, polewamy sosem, układamy mięso, polewamy sosem. Następna warstwa to reszta ziemniaków i  pozostały sos. Zapiekankę pieczemy ok. 90 minut, temp. 180 stopni.-  na ostatnie 20 minut zwiększamy temp. do 200 stopni. Zapiekankę możemy przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia tylko odgrzać. Na drugi dzień zdecydowanie lepiej się kroi. Nadmiar płynu, który powstanie podczas pieczenia, polecam zlać i podać podgrzany jako sos do zapiekanki. Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz