środa, 17 lutego 2016

Karczek zapiekany w panierce musztardowej



 Pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Miękkie mięso w musztardowej chrupiącej panierce zasmakuje każdemu ;) .

 Karczek zapiekany w panierce musztardowej

 Składniki:
·         Ładny kawałek karczku
·         włoszczyzna
·         kilka ziaren pieprzu
·         2 liście laurowe
·         kilka ziaren ziela angielskiego
·         kilka łyżek bułki tartej
·         kilka łyżek musztardy
·         kilka łyżek masła klarowanego
·         sól
·         pieprz

Włoszczyznę zalewamy wodą, doprawiamy solą, dodajemy pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy. Do gotującego się wywaru wkładamy karczek i gotujemy pod przykryciem na niedużym ogniu do miękkości.  Przestudzony Karczek  kroimy w plastry. Każdy smarujemy musztardą, obtaczamy w stopionym maśle  i obtaczamy w bułce. Układamy na blasze piekarnikowej, zalewamy pozostałym masłem  i zapiekamy (temp. 190 stopni), aż powstanie chrupiąca skorupka- ok. 50 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz