poniedziałek, 8 lutego 2016

Klasyczne gołąbki z mięsem i ryżem



 Klasyka w najlepszym wydaniu. Nie znam osoby, której tak przygotowane gołąbki by nie zasmakowały. :)

 Klasyczne gołąbki z mięsem i ryżem


Składniki:
·         ok. 700-800 g  mięsa mielonego z łopatki
·         ok. 100 g ryżu
·          1  cebula
·         1 duże lub 2 mniejsze jajka
·         sól
·         pieprz
·         ok. 1 l  pasty pomidorowej
·         ok. 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
·         olej do smażenia
·         główka kapusty

Ryż gotujemy do miękkości. Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Cebulę i ugotowany ryż dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Główkę kapusty obgotowujemy w wodzie, stopniowo ściągając wierzchnie liście. Z każdego odcinamy zdrewniałą część liścia. Porcję mięsnego farszu układamy na liściu i dokładnie zawijamy. Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty. Układamy gołąbki. Zalewamy pastą pomidorową. Całość przykrywamy z góry pozostałymi liśćmi kapusty.  Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 1,5 godziny. Przed podaniem powstały sos zabielamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!

Ps. Z masy mięsno-ryżowej możemy również upiec pieczeń. Masę przekładamy do 2 keksówek  i pieczemy ok. 60-70 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz