sobota, 27 lutego 2016

Kotlety mielone ze szpinakiem i kiełkami- zdrowsza odświeżona klasyka



 Pyszne kotlety mielone z dodatkiem szpinaku i kiełków to doskonały pomysł na przemycenie troszkę zdrowia i warzyw do naszej diety. Polecam!

Kotlety mielone ze szpinakiem i kiełkami  - zdrowsza odświeżona klasyka

 Składniki
·         500 g  mielonego mięsa wieprzowego
·         1/2 łyżeczki soli
·         1/4 łyżeczki pieprzu
·         bułka namoczona w mleku lub wywarze warzywnym
·         1 jajko
·         średnia cebula
·         250 g świeżego szpinaku
·         ząbek czosnku
·         200 g  kiełków na patelnię - miks kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki
·         olej rzepakowy do smażenia
·         gałka muszkatołowe

Na odrobinie oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulę, przekładamy do miski. Na tej samej patelni podsmażamy czosnek. Dodajemy szpinak oraz kiełki, chwilę smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zmielone mięso łączymy z odsączoną z nadmiaru płynu bułką, dodajemy szpinak z kiełkami, cebulkę, jajko, sól i pieprz i wyrabiamy dłonią na jednolitą masę mięsną. Formujemy z niej  okrągłe kotlety. Kotlety smażymy na niedużym ogniu z każdej strony na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z żytnim pieczywem, świeżym szpinakiem i kiełkami. Smacznego! 

 



2 komentarze:

  1. Szpinak w kotlecikach? Brzmi bardzo smakowicie :) Odkąd się do szpinaku przekonałam z przyjemnością bym się takim kotlecikiem uraczyła. A jeszcze kiełki- to musi być strzał w dziesiątkę.
    Serdeczne pozdrowionka od starej blogowej znajomej, która wróciła na dobre. Tęskniłam za tymi Twoimi pysznościami.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za ciepłe słowa :) . Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie jak najczęściej :) - będzie mi bardzo miło.

      Usuń