poniedziałek, 22 lutego 2016

Makaron z sosem z soczewicy i boczkiem



 Makaron z sycącym, pożywnym, smacznym i zdrowym sosem na bazie soczewicy to mój dzisiejszy pomysł na błyskawiczny obiad. Potrzebujecie jedyne 8-10 minut, czyli tyle, ile gotuje się makaron.

Makaron z sosem z soczewicy i boczkiem

 Składniki
·         240 g soczewicy z puszki (waga po odsączeniu zalewy)
·         3 łyżki oleju z pestek dyni
·         6 łyżek oleju spod marynowania grillowanej papryki lub rzepakowego
·         5 suszonych pomidorów
·         2 garście pestek słonecznika
·         sól
·         pieprz
·         łyżka miód
·         2 łyżki octu balsamicznego
·         marynowane w occie pieczarki
·         500 g makaronu pełnoziarnistego
·         300 g boczku
·         duża cebula

Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy  aż cały tłuszcz się wytopi i powstaną małe skwarki. Pod koniec dodajemy drobno posiekaną cebulę, doprawiamy solą.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Soczewicę i pestki słonecznika blendujemy razem z olejami (paprykowym lub rzepakowym i z pestek dyni), pomidorami suszonymi, miodem, octem, solą i pieprzem. Dodajemy do ugotowanego makaronu. Dodajemy boczek z cebulką razem z wytopionym tłuszczem i całość dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy marynowane w occie pieczarki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz