Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 24 lutego 2016

Pesto z selera naciowego i makaron z mięsem z kaczki


 Sos pesto robię często w przeróżnych wydaniach. Dziś będzie na bazie selera naciowego ;) - nie dość że smaczne i zdrowe, to jeszcze błyskawiczne w przygotowaniu. Idealnie komponuje się z gotowanym, a później obsmażanym mięsem z kaczki, które wykorzystałam jako dodatek do makaronu. 

 Pesto z selera naciowego i makaron z mięsem z kaczki

 Pesto z selera naciowego:

·         6 łodyg selera naciowego
·         2 garście rukoli
·         pół łyżeczki soli
·         1/4 łyżeczki pieprzy
·         łyżka miodu
·         2 łyżki octu balsamicznego
·         2 garście uprażonych pestek dyni
·         ząbek czosnku
·         50 g żółtego sera wędzonego
·         olej - polecam spod suszonych pomidorów
·         2 łyżki oleju z pestek dyni

Do blendera wrzucamy  lekko posiekane łodygi selera, rukolę, pestki słonecznika/orzeszki, olej z pestek dyni  i czosnek. Całość dokładnie blendujemy dolewając stopniowo olej do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki żółty ser, sól, pieprz, ocet balsamiczny oraz miód. Ponownie dokładnie blendujemy.

Makaron z pesto i mięsem z kaczki:
 
·         500 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
·         ok. 400 g gotowanego mięsa  obranego z kości- u mnie z rosołu  z kaczki
·         2 średnie cebule
·         kilka łyżek pesto z selera naciowego
·         wędzony twaróg solankowy
·         olej rzepakowy

Cebule kroimy w drobną kostkę i złocimy na oleju rzepakowym. Dodajemy porwane w kawałki mięso i smażymy, aż  kawałki mięsa się zezłocą.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Do gorącego makaronu dodajemy obsmażone kawałki mięsa z cebulą, dużą porcję pesto i dokładnie mieszamy. Na sam wierzch kruszymy twaróg, skrapiamy olejem.  Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz