sobota, 20 lutego 2016

Pierogi z jabłkiem i złocistą bułką tartą

 Pierożki z jabłkiem, pachnące cynamonem i maślaną bułką tartą to moja propozycja na zimowy podwieczorek.

Pierogi z jabłkiem i złocistą bułką tartą

 Składniki:
·         500 g mąki pszennej
·         1 1/4 szklanki wody
·         1 duże jajko
·         szczypta soli

Mąkę zaparzamy wrzątkiem, kiedy powstaną kluski dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.

Farsz  jabłkowy:
·         2 kg jabłek
·         7 łyżek cukru
·         1 łyżka miodu malinowego
·         cynamon do smaku
·         3 łyżki bułki tartej

Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka i prużymy na niedużym ogniu aż całkiem się rozgotują i odparuje nadmiar soku. Doprawiamy cukrem. miodem i cynamonem. Dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Farsz studzimy.


Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy krążki, faszerujemy  i lepimy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie niecałą  minutę od wypłynięcia. Ugotowane pierożki podajemy z zezłoconą na maśle bułką tartą. 

 Okrasa:
·         3 łyżki masła klarowanego
·         3 łyżki bułki tartej
·         2 łyżki brązowego cukru

Masło topimy, dodajemy cukier i bułkę tartą i smażymy aż bułka będzie chrupiąca i złocista. Polewamy nią pierożki z jabłkami.



1 komentarz: