piątek, 12 lutego 2016

Szpinak z żurawiną i orzechami laskowymi



 Uwielbiam tak przygotowany szpinak. Pożywny, smaczny i sycący. Polecam ;) .

 Szpinak z żurawiną i orzechami laskowymi


 Składniki:
·         500 g rozmrożonego szpinaku- należy odcisnąć nadmiar wody
·         250 g sera typu włoskiego capri
·         2 ząbki czosnku
·         sól
·         pieprz
·         gałka muszkatołowa
·         sok z połowy pomarańczy
·         2 łyżki masła klarowanego
·         garść suszonej żurawiny
·         garść uprażonych orzechów laskowych

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek. Chwilę smażymy i dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż odparuje nadmiar płynu. Dodajemy pokruszony serek oraz sok z pomarańczy  i dokładnie mieszamy. Jeszcze chwilę smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką. Na sam koniec dodajemy po garści posiekanej suszonej żurawiny oraz uprażonych i posiekanych orzechów laskowych. Podajemy z żytnim pieczywem albo jako dodatek do mięs czy ryb. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz