sobota, 13 lutego 2016

Tort truskawkowo-pomarańczowy

 Zapraszam na pyszny, lekki i orzeźwiający tort truskawkowo-pomarańczowy. Pomarańczowe jest ciasto - lekkie i aromatyczne. Nie jest to klasyczny biszkopt- ciasto wychodzi nieco cięższe i lekko mleczne, dzięki dodatkowi mleka w proszku. Powinno zasmakować nawet tym, którzy za klasycznymi biszkoptami nie przepadają. Pomarańczowy aromat pochodzi ze skórki i soku, którym na końcu ponczujemy placki. Truskawkowa jest masa- w sezonie przygotowuję ją ze świeżych owoców, w okresie jesienno-zimowym posiłkuję się mrożonymi. Sekretem masy jest zastąpienie cięższego masła zdecydowanie lżejszym, ale równie kremowym serkiem mascarpone. Przetarcie budyniu przez sito gwarantuje nam, że gotowy krem będzie aksamitnie gładki i niesamowicie delikatny. Polecam zwłaszcza tym, którzy lubią lekkie i orzeźwiające torty.

 Tort truskawkowo-pomarańczowy

 Na ciasto mleczno-biszkoptowe:

·         5 średnich jajek
·         szczypta soli
·         200 g cukru waniliowego
·         150 g  mąki pszennej
·         łyżka mąki ziemniaczanej
·         łyżeczka proszku do pieczenia
·         łyżka oleju
·         2 łyżki mleka w proszku
·         skórka otarta z pomarańczy

Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku, skórkę pomarańczową i olej i delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do  tortownicy o średnicy 25 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 40  minut, temp. 180 stopni. Gdyby wierzch zbytnio się rumienił, należy po ok. 30 minutach przykryć ciasto papierem.
Ciasto studzimy. Wierzchnią część  należy odkroić - jak najcieniej- te resztki nie będą nam potrzebne. Pozostałe ciasto przekrawamy na 2 idealnie  płaskie i równe części.

Ponadto:
 
·         sok z 1- 2 pomarańczy
·         dodatkowo ok. 120g maślanych ciasteczek

Sokiem z pomarańczy ponczujemy placki.

Krem truskawkowy:

·         450 g mrożonych truskawek - w sezonie użyjmy świeżych, możemy wówczas nieco zmniejszyć ilość cukru
·         1 szklanka mleka
·         szklanka cukru
·         3 łyżki mąki pszennej
·         łyżka mąki ziemniaczanej
·         500 g mascarpone

Truskawki (nie musimy ich uprzednio rozmrozić) zagotowujemy razem z cukrem i dokładnie blendujemy. W mleku rozrabiamy mąki. Mieszankę przelewamy do gotujących się truskawek. Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu aż powstanie gęsty budyń. Budyń przecieram przez gęste sitko. Studzimy. Wystudzony dodajemy porcjami do mascarpone.
Składanie- placek - 1/3 masy truskawkowej- ciasteczka maślane- 1/3 masy truskawkowej- placek- wierzch i boki pokrywamy pozostałą masą truskawkową.

Dekoracja:

·         kulki waflowe w czekoladzie - ok. 250 g
·         chipsy czekoladowe o smaku pomarańczy
·         rurki czekoladowe o smaku truskawki
·         pralinki kokosowe

Boki tortu obkładamy kulkami waflowymi w czekoladzie. Wierzch dekorujemy chipsami czekoladowymi, rurkami i pralnikami. Smacznego!
 






























6 komentarzy: