piątek, 5 lutego 2016

Udziec z indyka rozmarynowo-estragonowy - domowa wędlina

Udziec z indyka upieczony w ziołowej marynacie to bardzo smakowita wędlina. Dzięki temu, że mięso pieczemy razem z kością i skórką, po upieczeniu pozostaje bardzo soczyste. Zdecydowanie polecam. :)


 Udziec z indyka rozmarynowo-estragonowy - domowa wędlina

  Składniki:
·         udziec z indyka  ze skórką i kością 1- 1,2kg
·         łyżeczka suszonego rozmarynu
·         łyżeczka suszonego estragonu
·         4 łyżko oleju rzepakowego
·         łyżeczka soli
·         pół łyżeczki pieprzu
·         ząbek czosnku
·         łyżeczka mielonej trawy cytrynowej

Czosnek drobno siekamy, dodajemy do moździerza. Do moździerza dodajemy pozostałe przyprawy oraz olej i ucieramy. Masą nacieramy pierś indyka- marynatę wcieramy pod skórkę. Pozostawiamy na co najmniej 2 godziny do zamarynowania.  Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego  i pieczemy ok. 2 godziny temp. 180 stopni od czasu do czasu podlewając sosem spod pieczenia.  Po wyjęciu z piekarnika  mięso zawijamy w folię aluminiową, żeby jeszcze w środku delikatnie dochodziło. Po wystudzeniu mamy idealną wędlinę. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz