Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 4 marca 2016

Babka majonezowa z czekoladowo-cytrynowym lukrem



 Babka z dodatkiem majonezu wychodzi bardzo delikatna, puszysta i wilgotna. Lekka jak piórko. Idealnie smakuje z czekoladowym lukrem na bazie soku z cytryny- dodając kakao w prosty sposób przenosimy zwykły cytrynowy lukier na zupełnie nowy poziom ;) . Baba pięknie się prezentuje, jest banalna w przygotowaniu i z powodzeniem może być gwiazdą wielkanocnego stołu. Polecam!

 Babka majonezowa z czekoladowo-cytrynowym lukrem

 Składniki:

·         4 jajka
·         szklanka cukru
·         szklanka mąki pszennej
·         pół szklanki mąki ziemniaczanej
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         8 łyżek majonezu
·         łyżeczka pasty waniliowej
·         skórka otarta z cytryny

Na czekoladoo-cytrynowy lukier: 

·         sok z 1 cytryny
·         łyżeczka kakao
·         cukier puder ile zabierze

Ponadto:

·         garść uprażonych orzechów laskowych

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Do sztywnej piany białkowej dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy majone, pastę waniliową i skórkę cytrynową- całość ostatni raz delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki na babę z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 50- 55 minut, temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka.  Jeszcze ciepłą  babę lukrujemy.  Lukier- sok z cytryny ucieramy z kakao i cukrem pudrem- ile zabierze sok, aby powstał dość gęsty lukier. Wierzch dekorujemy posiekanymi orzechami.

Smacznego!





2 komentarze:

  1. No takiej babki to jeszcze nie znam. Ale wygląda jak z obrazka. Jest śliczna i pięknie prezentowałaby się na stole wielkanocnym. Wszelakie przepisy babek zawsze kolekcjonuję przed świętami, bo bez nich Wielkanoc nie jest taka sama ;) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam- wypróbuj ten przepis- na pewno Cię nie rozczaruje ;) - jest banalnie prosty i zawsze się udaje. Pozdrawiam :)

      Usuń