piątek, 25 marca 2016

Chleb żytni razowy 100 % na zakwasie & przepis na zakwas chlebowy żytni


Pyszny domowy chlebek na moim pierwszym zakwasie :) .

 Chleb żytni razowy 100 %  na zakwasie & przepis na zakwas chlebowy żytni 

 Składniki ( keksówka 30 x 11 cm)
  •  ok. 150 g  zakwasu żytniego
  •  500  g mąki żytniej razowej typ 2000
  •   ok. 350- 400 ml ciepłej wody
  •  1 łyżeczka soli
  •   10 g świeżych drożdży (opcjonalnie- jeżeli mamy młody zakwas)

W misce mieszamy składniki sypkie- mąkę, sól i pokruszone drożdże (jeśli mamy dojrzały zakwas drożdży nie dodajemy, przy młodym zakwasie polecam dodać). Dodajemy składniki mokre- zakwas oraz stopniowo wodę. Całość mieszamy łyżką do uzyskania gładkiego  klejącego ciasta. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2-3 godziny. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do keksówki (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką). Wierzch chleba wygładzamy ciepłą wodą i posypujemy pestkami dyni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni i piekarnik wyłączamy. Po ok. 30 minutach, chleb powinien wyrosnąć. Wówczas wyjmujemy go z pieca. Nastawiamy temp. 230 stopni. Kiedy piekarnik się nagrzeje, na dole piekarnika ustawiamy naczynie z wodą, powyżej wstawiamy chleb i pieczemy ok. 10 minut. Następnie zmniejszamy temp. do 200 i pieczemy kolejne 10 minut, zmniejszamy do 180 i pieczemy ok. 50-55 minut.  Tylko dobrze wystudzony chleb możemy pokroić- najlepiej na drugi dzień.(Na zdjęciu rozkrojony po 2 godzinach ;) - ciężko wytrzymać).










Zakwas chlebowy żytni:
  • mąką żytnia razowa typ 2000
  •  ciepła woda (temp. ok. 36-40 stopni)
  •   litrowy słoik
  •   lniana ściereczka
  •  drewniana łyżka

1.       I dzień - wieczór.
Do litrowego słoika wsypujemy 120 g mąki i zalewamy ją 120 ml ciepłej wody. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Powinniśmy uzyskać gęstą masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce (optymalna temp. otoczenia to 25 stopni)
2.       II dzień- ranek
Po upływie 12 godzin zaczyn delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 12 godzin.
Wieczór- Po upływie 12 godzin, wieczorem dokarmiamy zaczyn- dodajemy po 50 g mąki i 50 ml letniej wody. Całość dokładnie mieszamy. Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 12 godzin.
3.       III dzień ranek-
Zaczyn powinien nabierać charakterystycznego lekko octowego zapachu, a na jego powierzchni powinny pojawiać się pęcherzyki powietrza. Po upływie 12 godzin zaczyn delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 12 godzin.
Wieczór- Po upływie 12 godzin, wieczorem dokarmiamy zaczyn- dodajemy po 50 g mąki i 50 ml letniej wody. Całość dokładnie mieszamy. Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 12 godzin.
4.       IV dzień - poranek
Po upływie 12 godzin zaczyn delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 12 godzin.
Wieczór- Po upływie 12 godzin, wieczorem dokarmiamy zaczyn- dodajemy po 50 g mąki i 50 ml letniej wody. Całość dokładnie mieszamy. Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 12 godzin.
5.       V dzień- rano- zaczyn powinien być już aktywny, o wyraźnym octowym zapachu, z dużą ilością pęcherzyków. Mieszamy drewnianą łyżką i pozostawiamy w ciepłym miejscu bez przykrycia na ok. 4 godziny. Po tym czasie możemy upiec pierwszy chleb, a pozostały zakwas schować w zamkniętym słoiku do lodówki, gdzie możemy trzymać go do 2 tygodni. Przed ponownym użyciem należy wyjąć go 2 godziny wcześniej, po 2 godzinach dokarmić 100 g mąki i 100 ml wody i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na 8 godzin.

1 komentarz:

  1. Najlepszy chleb na świecie. Uwielbiam domowe, zdrowe pieczywko. Mniam z masełkiem byłby idealny! :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń