środa, 2 marca 2016

Ciasto marmurkowe



 Proste i szybkie ciasto, które zawsze się udaje.

 Ciasto marmurkowe

 Składniki (forma 25 x 35 cm) :
·         200 g masła
·         4 łyżki oleju
·         250 g cukru pudru
·         4 jajka
·         500 g mąki pszennej
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         3 szklanki mleka
·         2 łyżki kakao

Miękkie masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy po 1 jajku,  porcję składników suchych (mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia) oraz olej i porcję mleka. 1/4 ciasta przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (ok. 25 x35 cm) . Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i ponownie miksujemy. Ciemne ciasto przelewamy na jasne tworząc widelcem marmurkowe wzory. Pieczemy ok. 50- 60 minut temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Wygląda po prostu jak dzieło sztuki! Jest absolutnie piękne :) Na pewno też smakuje równie wspaniale, jak wygląda. Nie robiłam chyba jeszcze takiego nigdy. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń