wtorek, 22 marca 2016

Jaglana baba "black & white"

 Czasem każdy ma taki dzień, że, kolokwialnie mówiąc, wszystko leci mu z rąk, a wszystko za co się nie zabierze, kończy się klęską.  Aby w takim dniu złagodzić  kryzysową wizję szarej rzeczywistości, musimy troszkę się porozpieszczać ;). A co może być lepszego od dobrego ciacha? Smaczne i ZDROWE ciacho ;) - tak, by po jego spałaszowaniu nie dokładać sobie kolejnego powodu do irytacji w postaci wyrzutów sumienia. Jagielnik, na bazie jednej z najzdrowszych kasz, sprawdza się zawsze doskonale. Uwielbiam przygotowywać go dla mamy- kiedy ma gorszy dzień i szybko potrzebuje "polepszacza humoru". Tak jak ostatnio, kiedy przytrafiła jej się mała stłuczka samochodowa (na szczęście niezbyt poważna i nie z jej winy;)). Mało sympatyczny Pan, kierowca który spowodował całe to zajście, potrafił zepsuć jej nerwy na cały dzień. Z ukojeniem  przyszło to ciacho ;) .  Nigdy Was nie zawiedzie. Raz wyjdzie bardziej wilgotne (zakalcowate w stylu brownie), innym razem nieco bardziej wypieczone z lekko popękaną skorupką. W smaku zawsze wyborne. Kontrastowe barwy pięknie się prezentują i cieszą oko. Subtelnie udekorowane już samym wyglądem poprawia humor. Razem z mamą wiemy, co mówimy ;) .
 Ps. taka baba idealnie sprawdzi się również na wielkanocnym stole :) .

 Jaglana baba "black & white"


 Babka jaglana:
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  •  3 szklanki mleka do gotowania kaszy
  •  1/2 szklanki mleka do ciasta
  •    3 łyżki oleju
  •    2 jajka
  •   4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  •    szczypta soli
  •    budyń czekoladowy z belgijską czekoladą Delecta
  •    budyń waniliowy z dodatkiem wanilii Delecta
  •   3/4  łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
Kaszę płuczemy na sicie. Przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając (ok. 15 minut). Kiedy kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn, zdejmujemy z ognia i studzimy. Dodajemy olej, cukier, szczyptę soli, jaja, mleko, mąkę, proszek do pieczenia i ponownie całość blendujemy. Masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy budyń waniliowy, do drugiej czekoladowy- obie masy dokładnie mieszamy. Formę na babę z kominem o średnicy 25 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Do formy wykładamy naprzemiennie 3-4 łyżki masy jasnej i 3-4 łyżki masy ciemnej. Babkę pieczemy ok. 45-55 minut, temp. 180 stopni.
Polewa jasna:
  • czubata łyżka mleka w proszku
  •    2-3 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
Składniki ucieramy na gęstą polewę.

Polewa ciemna:
  •   czubata łyżka mleka w proszku
  •  2-3 łyżki mleka
  •  2łyżki cukru pudru
  •   łyżeczka kakao
Składniki ucieramy na gęstą polewę.

Dekoracja:
  •  kilka ulubionych cukierków czekoladowych
  •   kuleczki  zbożowe w różowej skorupce Delecta
  •  kamyczki czekoladowe Delecta
  • Maczek mango Delecta

Babę dekorujemy polewą - całość najpierw pokrywamy polewą ciemną, a następnie dekorujemy wzorem z polewy jasnej. Na jednej połowie układamy rant z połówek cukierków i tą część posypujemy maczkiem mango i dekorujemy różowymi kulkami. Drugą część posypujemy kamyczkami czekoladowymi. Smacznego!
















Piecz... ot tak... prosto z serca!

1 komentarz:

  1. Aż nie do wiary, że ma w sobie coś jaglanego. Wygląda jak standardowy, pyszny klasy. No może nie taki standardowy, bo prezentuje się pierwszorzędnie! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)