czwartek, 31 marca 2016

Kremowy brzoskwiniowiec z czekoladą - prosty i szybki

Efektowne ciasto proste do przygotowania. Smak kakao fajnie komponuje się z brzoskwiniami, płatkami migdałowymi i czekoladą orzechową. Polecam!

Kremowy brzoskwiniowiec z czekoladą


 Składniki:

  •  500 g mąki pszennej
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki oleju
  •  3 łyżki kakao
  •  1,5 szklanki drobnego cukru
  •  4 jajka
  •   duża puszka brzoskwiń pokrojonych w plasterki

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, olej  oraz  mąkę połączoną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy 35 na 24 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.  Plastry brzoskwiń  układamy na cieście. Ciasto pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni. termoobieg- do tzw. suchego patyczka. Placek studzimy. 

Na masę:
  •  3 szklanki syropu z brzoskwiń
  • 250 ml śmietany 18%-kwaśnej
  •  4 żółtka
  •   2 łyżki mąki pszennej
  •  3 łyżki mąki ziemniaczanej
  •   2 szklanki cukru pudru
  •  łyżka ekstraktu waniliowego
  • 250 g mascarpone
  • 350 g miękkiego masła


Śmietankę i 2 szklanki syropu zagotowujemy z cukrem waniliowym. W 1 szklance syropu rozrabiamy mąki oraz żółtka. Do gotującego się płynu  dodajemy żółtkowy budyń i całość dobrze mieszamy- najlepiej miotełką- żeby masa zgęstniała i nie powstały grudki. Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę studzimy i miksujemy z masłem utartym z serkiem.
 Masę przekładamy na wystudzony placek. Ciasto chłodzimy w lodówce. 


Ponadto:
  • tabliczka (100 g) czekolady mleczno-orzechowej
  • 100 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
  • brzoskwinie z puszki pokrojone w kawałki
 Tabliczkę czekolady  siekamy nożem na grubsze kawałki, którymi posypujemy ciasto. Całość posypujemy jeszcze płatkami migdałowymi i zdobimy kawałkami brzoskwiń. Smacznego!






3 komentarze:

  1. Bardzo ładnie się prezentuje :)
    Poza tym brzoskwinia i czekolada to chyba dobre połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedno z lepszych ;) . Pozdrawiam serdecznie ;)

      Usuń
  2. Takiego brzoskwiniowca jeszcze nie robiłam. Ale wygląda bardzo apetycznie. Na pewno jest aksamitny i rozpływa się w ustach :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń