Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 26 marca 2016

Kruchy tort jabłkowo- kokosowy

Święta Wielkanocne to czas radości z bycia w gronie najbliższych i z nadejścia wiosny. Zanim jednak będziemy mogli złapać chwilę oddechu i cieszyć się świąteczną atmosferą, czekają nas liczne obowiązki i przygotowania- nie przez wszystkich lubiane. Jeszcze bardziej frustrujący jest wieczny brak czasu na to, by sprostać wszystkim oczekiwaniom. Takie kryzysowe-codzienne- niecodzienne sytuacje spotykają każdego z nas. Praca, dzieci, dom, sprzątanie i gotowanie... W tym roku postanowiłam wesprzeć w tych przedświątecznych zmaganiach moją siostrę. To właśnie dla niej upiekłam wiosenny tort, którym będzie mogła uraczyć swoich świątecznych i poświątecznych gości (bez konieczności zarywania nocy i przymusowej pracy w kuchni) . Dla mnie- miłośniczki wypieków - przygotowanie takiego ciasta to sama radość :) , tym większa że będę nim mogła sprawić przyjemność swoim najbliższym. Ciasto pięknie się prezentuje i już samym wyglądem cieszy serce. Wyjątkowy tort na wyjątkową okazję dla wyjątkowych osób.

 Ps. Jego ogromną zaletą jest to, że długo zachowuje swoją świeżość i w lodówce może poleżeć kilka dni- co więcej zyska wówczas na smaku, poszczególne warstwy ciasta "przegryzą się", a placki nawilgną. Efekt wizualno-artystyczny również na tym nie ucierpi. Kuleczki zbożowe w różowej skorupce bardzo dobrze znoszą przechowywanie w lodówce- nie rozpuszczają się, nie tracą koloru, smaku i konsystencji. Dodatkowo dla dzieci są prawdziwą atrakcją. Najmłodsi goście wprost nie mogą się im oprzeć i ukradkiem wyjadają z ciasta ;) .


Wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę rodzinnych i smacznych świąt Wielkiej Nocy. :)

 Kruchy tort jabłkowo- kokosowy

 Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  •   250 g zimnego masła
  • 200 g cukru pudru
  •   1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  •   200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  •    skórka otarta z 1 pomarańczy

Masa jabłkowa:
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  •  1,5 kg jabłek
  •  1/2 szklanki cukru
  •  150 g masła
  •   przyprawa do szarlotki Delecta

Masa  kokosowa:
  •  2 szklanki wiórków kokosowych
  •  1/4  szklanki cukru pudru
  • ok. 1/2 puszki mleka skondensowanego  słodzonego
  • 100  g masła

Dekoracja:
  • krem maślany
  • masa marcepanowa zielona - ok 250 g
  • galaretki w cukrze
  • kuleczki  zbożowe w różowej skorupce Delecta
  • 200 g białej czekolady z orzechami laskowymi i chrupkami ryżowymi

Przygotowujemy ciasto- na blat wysypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder- mieszamy. Dodajemy masło i całość dokładnie siekamy. Dodajemy śmietanę i skórkę cytrynową. Szybko zarabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Każdą pieczemy ok.  20 minut, termoobieg 180 stopni (tortownica o średnicy 26 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką, ciasto przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem).

Masa jabłkowa- Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka i zagotowujemy razem z kaszą manną, cukrem, przyprawą do szarlotki i masłem. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania gęstej masy. Jabłka powinny stracić swoją surowość.
Masa kokosowa- Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy wiórki kokosowe i mleko skondensowane do uzyskania gęstej masy . 

Składanie: 1 placek ciasta- połowa masy jabłkowej- 2 placek ciasta - masa kokosowa- 3 placek ciasta- połowa masy jabłkowej - 4 placek ciasta- krem maślany- masa marcepanowa.

Krem maślany na górę i boki ciasta:
  • 200 g masła (w temp. pokojowej)
  • ok. 700 g cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • łyżka pasty waniliowej
  • sok z połowy cytryny

     Miękkie masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy cukier puder, a na samym końcu wodę, sok z cytryny i pastę waniliową. Krem musi być gładki. Rozprowadzamy go na wierzchu i bokach ciasta- partiami na 2 razy. Po pierwszym pokryciu boków i wierzchu ciasta, tort wstawiamy na 30 minut do lodówki, żeby masa maślana stwardniała. Następnie nakładamy pozostałą porcję kremu. Wyrównujemy boki i wierzch. Ponownie schładzamy 30 minut. Po tym czasie możemy dekorować masą marcepanową. Przed zagnieceniem podgrzewamy  ją 4 sekundy w mikrofali, wałkujemy podsypując cukrem pudrem. Wykrawamy krążek wielkości powierzchni tortu. Wierzch ciasta smarujemy delikatnie pędzelkiem zwilżonym wodą. Układamy rozwałkowany krążek marcepanu. Radełkiem delikatnie robimy wzór na marcepanie. Aby masa  nie byłą matowa możemy posmarować ją zwilżonym wodą pędzelkiem. Dekorujemy kulkami zbożowymi w różowej skorupce. Elementy dekoracyjne przyklejamy do masy marcepanowej lekko zwilżając ją wodą. Boki  ciasta obkładamy posiekaną białą czekoladą. Dekoracyjny rant wykonujemy z galaretek w cukrze. Ciasto przed podaniem należy dobrze schłodzić. Najlepiej kroić na drugi dzień. Smacznego!






Piecz... ot tak... prosto z serca!

4 komentarze:

  1. Przecież ten torcik jest tak ładny, że po prostu szkoda go jeść. A jego góra to po prostu cudo! Jest obłędna. Smak kokosowo-jabłuszkowy do mnie przemawia :) Wesołych Świąt Wielkanocnych! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i życzenia świąteczne :) . Tobie Megly i Twoim najbliższym również życzę wesołych i smacznych Świąt Wielkanocnych :)

      Usuń
  2. prześlicznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i pozdrawiam świątecznie :)

      Usuń