Kruchy, słodki, orzechowy- smaczna i piękna dekoracja wielkanocnego stołu. Może zagości u Was na święta?
Mazurek orzechowy pod mleczną pomadą
·
2,5 szklanki mąki krupczatki
·
3/4 szklanki cukru pudru
·
150 g masła
·
2 jajka
skórka otarta z cytryny
·
1 jajko + 2 łyżki mleka - całość lekko ubita
·
ok. 140 g orzechów włoskich
·
ok. 1/2 szklanki grubego cukru brązowego
·
Pomada:
- 3 czubate łyżki mleka w proszku
- 2-3 łyżki gęstego mleczka kokosowego
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
·
suszona żurawina
Masło topimy. Roztopione miksujemy na gęstą
i jasną masę razem z cukrem pudrem. Cały czas miksując, dodajemy po jednym
jajku ( w sumie 2) oraz wymieszaną ze
skórką cytrynową mąkę. Jednolite ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do
lodówki na całą noc. Schłodzone ciasto formujemy na kształt prostokąta z rantem
o wysokości ok. 1 cm. Wierzch i ranty smarujemy mieszaniną jajka z mlekiem. Wierzch posypujemy
lekko posiekanymi orzechami włoskimi wymieszanymi z brązowym cukrem. Mazurek
pieczemy ok. 40 minut, temp. 180 stopni. Wystudzony pokrywamy polewą- ucieramy
na gładką masę mleko w proszku, cukier puder, mleczko kokosowe oraz sok z cytryny. Gęstą
polewę wylewamy tak, by rant pozostawić czysty. Posypujemy posiekaną suszoną
żurawiną.
Z ciasta możemy również przyrządzić kilka
mniejszych mazurków. Możemy nadawać im dowolne kształty, np. pisanek, okręgów.
Do orzechów włoskich możemy dodać żurawinę- 1-2 garście- warto ją lekko
posiekać.
Smacznego!
Mazurek prezentuje się ekstra, zapewne w smaku jest wyśmienity. Mnie ciekawi sama pomada - uwielbiam smak mleka w proszku i kokosa - coś czuję, że pomimo słodyczy mogłabym ją wyjadać łyżkami :D Pozdrowionka serdeczne. Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuń