Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 18 marca 2016

Mazurek orzechowy pod mleczną pomadą



 Kruchy, słodki, orzechowy- smaczna i piękna dekoracja wielkanocnego stołu. Może zagości u Was na święta?

Mazurek orzechowy pod mleczną pomadą

 Składniki:
·         2,5 szklanki mąki krupczatki
·         3/4 szklanki cukru pudru
·         150 g masła
·         2 jajka 
            skórka otarta z cytryny
·         1 jajko + 2 łyżki mleka - całość lekko ubita
·         ok. 140 g orzechów włoskich
·         ok. 1/2 szklanki grubego cukru brązowego
·        
Pomada:
  •  3 czubate łyżki mleka w proszku
  • 2-3  łyżki gęstego  mleczka kokosowego
  •    sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
·         suszona żurawina

Masło topimy. Roztopione miksujemy na gęstą i jasną masę razem z cukrem pudrem. Cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku ( w sumie 2)  oraz wymieszaną ze skórką cytrynową mąkę. Jednolite ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na całą noc. Schłodzone ciasto formujemy na kształt prostokąta z rantem o wysokości ok. 1 cm. Wierzch i ranty smarujemy mieszaniną jajka z mlekiem. Wierzch posypujemy lekko posiekanymi orzechami włoskimi wymieszanymi z brązowym cukrem. Mazurek pieczemy ok. 40 minut, temp. 180 stopni. Wystudzony pokrywamy polewą- ucieramy na gładką masę mleko w proszku, cukier puder, mleczko kokosowe oraz sok z cytryny. Gęstą polewę wylewamy tak, by rant pozostawić czysty. Posypujemy posiekaną suszoną żurawiną.
Z ciasta możemy również przyrządzić kilka mniejszych mazurków. Możemy nadawać im dowolne kształty, np. pisanek, okręgów. Do orzechów włoskich możemy dodać żurawinę- 1-2 garście- warto ją lekko posiekać.

 Smacznego!






1 komentarz:

  1. Mazurek prezentuje się ekstra, zapewne w smaku jest wyśmienity. Mnie ciekawi sama pomada - uwielbiam smak mleka w proszku i kokosa - coś czuję, że pomimo słodyczy mogłabym ją wyjadać łyżkami :D Pozdrowionka serdeczne. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń