wtorek, 1 marca 2016

Pieczone jabłka z orzechami laskowymi i czekoladowym kremem



 Pyszny i błyskawiczny deser na jeszcze zimowe dni. Zdrowy, ale też lekko rozpustny ;) . Dodatek czekoladowego kremu, który po rozkrojeniu jabłka rozlewa się tworząc przepyszny sos, zaspokoi nasz apetyt na słodycze. Polecam!

 Pieczone jabłka z orzechami laskowymi i czekoladowym kremem

 Składniki:
·         4 jabłka
·         2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
·         2 łyżki kremu mleczno-czekoladowego
·         garść uprażonych orzechów laskowych
·         opcjonalnie szczypta cynamonu

Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, tak by nie przedziurawić ich na wylot. Skórkę owoców lekko nacinamy w połowie wysokości owocu. Dżem ucieramy z kremem czekoladowym, dodajemy zblendowane orzechy oraz cynamon. Masą faszerujemy środki jabłek. Owoce układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok. 40 minut, temp. 170 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku jabłek. Upieczone jabłko to takie, w którego bardzo łatwo wbić drewniany patyczek. Podajemy od razu gorące, posypane cukrem pudrem.

 

8 komentarzy:

  1. och, jak dawno nie jadłam takiego deseru!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma jak pieczone jabłuszko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak! U mnie w domu się często robi pieczone jabłuszka. Muszę poddać mamie ten przepis dla urozmaicenia. Tym bardziej, że bardzo lubię orzechy. W dodatku to dosyć niskokaloryczny deser. Super. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na taki lekki deserek możemy pozwolić sobie z czystym sumieniem :) . Pozdrawiam :)

      Usuń