środa, 30 marca 2016

Rolada indycza z mięsnym farszem z żurawiną

Doskonała jako domowa wędlina. Chude mięso, soczysty, lekko owocowy farsz. Pycha ;) .



 Rolada indycza z mięsnym farszem z żurawiną

 Składniki:
·         pierś z indyka- 1- 1,5 kg
·         300 g mielonej łopatki wieprzowej
·         2 łyżki suszonej żurawiny - zalane uprzednio wrzątkiem na ok. 15 minut
·         czerstwa bułka namoczona w mleku
·         sól
·         pieprz
·         łyżka ostrej musztardy
·         1 jajko
·         cebula czerwona
·         pęczek koperku

Umytą i osuszoną pierś z indyka musimy rozkroić tak, by uzyskać duży kawałek mięsa. Przygotowaną pierś solimy i pieprzymy z obu stron.
Zmielone mięso łączymy z podsmażoną na odrobinie oleju drobno posiekaną cebulką, drobno posiekaną żurawiną, musztardą, odsączoną z nadmiaru płynu bułką i jajkiem. Dodajemy drobno posiekany koperek. Wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz rozkładamy równomiernie na piersi indyczej i zawijamy. Związujemy dratwą. Przekładamy do rękawa foliowego, dolewamy 2-3 łyżki wody i szczelnie zamykamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temp. 220 stopni ok. 20 minut, następnie zmniejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy ok.  1,5 godziny.

3 komentarze:

  1. U mnie w domu to mama zajmuje się doprawianiem mięs i ona raczej wiedzie prym w tej dziedzinie. Jednak uczę się od niej pilnie i też już robię niezłe mięska. Taka rolada z mięsnym farszem musi być wspaniała. Sama znam z domu podobne. No i ta żurawina :) Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) przyznam, że sama mięs prawie w ogóle nie jadam, ale znaczna część mojej rodziny nie wyobraża sobie bez nich posiłków. Także zmuszona jestem od czasu do czasu ugotować coś "mięsnego" ;) . Wszystkim bardzo smakowała, więc mogę spokojnie polecać :) . Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Mmmm... aż mi ślinka cieknie :)

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń