Błyskawiczna, pożywna i smaczna. Idealna solo jak też w duecie z ulubioną rybą czy mięsem.
Sałatka z kuskusem, cukinią, wędzonym twarogiem i jajkiem
- szklanka kaszy kuskus
- 1,5 szklanki gorącej wody
- 1 średnia cukinia
- pęczek szczypiorku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 150g wędzonego twarogu solankowego
- garść uprażonych orzechów laskowych
- kilka czarnych oliwek
- 5 suszonych pomidorów
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka miodu rzepakowego
- pół łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- olej rzepakowy do smażenia
Kaszę zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na
chwilę pod przykryciem. Cukinię kroimy w półtalarki i chwilę smażymy na
odrobinie oleju rzepakowego. Usmażoną przekładamy do kuskusu. Dodajemy
pokruszony twaróg, lekko posiekane orzechy laskowe, pokrojone w mniejsze
kawałki pomidory suszone, oliwki i drobno posiekany szczypiorek. Dokładnie
mieszamy. W miseczce łączymy ze sobą na jednolitą emulsję olej z pestek dyni,
ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz. Dodajemy do sałatki i całość ponownie
dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy po krojone w łódeczki jajka.
Smacznego!
Super pomysł na sałatkę. Szybka, smaczna. Lubię ogólnie sałatki z kuskusem. Nadaje fajnego posmaku i dzięki niemu sałatki są delikatne. Serdeczne pozdrowionka. Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuń