Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 11 marca 2016

Zawijany makowiec z białym makiem- czekoladowy i pomarańczowy


 Na blogu znajdziecie przepis na rolowane makowce w wersji klasycznej i wersji czekoladowej. Makowce te przygotowywałam na maku niebieskim. Dziś przedstawiam Wam rolady makowe z białym makiem, który jest delikatniejszy od swojego kuzyna. Szczególnie polecam makowiec kakaowy- ciasto jest bardziej zwarte i mocno aromatyczne. Może spróbujecie je przygotować na zbliżające się święta Wielkiej Nocy ;) . Dodatkowo zachęca fakt, iż ostatnio biały mak stał się łatwiej dostępny. W Piotrze i Pawle dostaniecie go bez problemu.

Zawijany makowiec z białym makiem- czekoladowy i pomarańczowy

 Składniki:
·         3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki + trochę do podsypywania
·         3/4 szklanki letniego mleka
·         150 g roztopionego letniego masła
·         6 żółtek
·         50 g świeżych drożdży
·         szczypta soli
·         3/4 szklanki cukru
·         łyżka pasty waniliowej
·         skórka otarta z 1 pomarańczy
·         2 łyżki kakao

Masa makowa:
·         500 g białego maku
·         2,5 szklanki mleka
·         50 g masła
·         5 łyżek miodu
·         10 łyżek cukru waniliowego
·         130 g maślanych ciasteczek drobno pokruszonych
·         łyżka mąki pszennej
·         łyżka pasty waniliowej
·         100 g suszonej żurawiny
·         100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
·         100 g orzechów włoskich
·         5 białek

Dodatkowo:
1 białko
sok z cytryny i cukier puder na lukier
kandyzowana skórka pomarańczowa
Masa makowa- mak zalewamy gorącym mlekiem, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Mielimy 3 razy w maszynce o drobnych oczkach. Masło, cukier i miód topimy na małym ogniu, dodajemy posiekane orzechy, żurawinę i skórkę pomarańczową. Dodajemy mak, ciasteczka, mąkę oraz pastę waniliową. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Do wystudzonej masy dodajemy ubite na sztywno białka. 

Zaczyn: - drożdże kruszymy zasypujemy łyżką cukru waniliowego, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę mąki i rozrabiamy na gładki zaczyn. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wszystkie składniki wysypujemy do miski (oprócz 2 łyżek mąki i kakao), dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto- pod koniec dodajemy roztopione masło. Masę dzielimy na połowę, do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, do drugiej kakao i ponownie wyrabiamy (ciasto wyjdzie dość luźne), odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aż ciasta podwoją swoją objętość. 
Ciasto jasne i kakaowe  wałkujemy na prostokąty. Każdy smarujemy ubitym białkiem. Na każdym rozprowadzamy cienką warstwą połowę masy makowej zostawiając centymetrowy margines. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Przekładamy na papier do pieczenia, którym następnie dokładnie owijamy ciasto- najlepiej dwukrotnie pozostawiając ok 1 cm luzu. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce wstawiamy do piekarnika na ok. 45-50 minut, termoobieg 190 stopni. Makowce pozostawiamy w papierze aż nieco przestygną. Dopiero teraz przecinamy papier. Przygotowujemy lukier z soku z cytryny i pudru. Polewamy nim makowce, dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.





1 komentarz:

  1. Czekolada, pomarańczowe aromaty i mak :) Czy może być coś pyszniejszego pod słońcem? Sama przepadam za makowcami w każdej odsłonie, a w mojej rodzince to wręcz są o nie walki :) Zrobiłabyś u nas furorę tym przysmakiem :) Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń