wtorek, 29 marca 2016

Żeberka pieczone w sosie miodowo-balsamicznym

Żeberka długo duszone w sosie miodowo-balsamicznym są bardzo miękkie i aromatyczne. Możemy przygotować je w weekend, a potem w tygodniu jedynie odgrzewać na szybki obiad po pracy. Polecam ;) .


 Żeberka pieczone w sosie miodowo-balsamicznym


Składniki:
  •  2 kg żeberek
  •   kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • woda
  • 2 łyżki miodu
  • 9 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • kilka kropel sosu chilli ostrego
  •  sól

Żeberka porcjujemy na małe kawałki, solimy i pieprzymy. Obsmażamy na dość mocnym ogniu i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

 Marynata- w misce łączymy ze sobą miód, sos sojowy, sos chilli, ocet balsamiczny oraz olej z pestek dyni. Żeberka zalewamy marynatą. Podlewamy odrobiną wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i dusimy aż żeberka będą miękkie. ok. 2 godzin

1 komentarz:

  1. Całe wieki nie jadłam żeberek. A takie miodowe są najlepsze. Wspaniała marynata. Złociste i smakowite. Poezja! Pozdrowionka :) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń