Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 6 marca 2016

Zebra - powrót do klasyki


 Szybkie, proste, smaczne i tanie ciasto. Zebrę znają i lubią chyba wszyscy. Dziś w nieco bogatszym wydaniu- na mleczku kokosowym, z polewą kajmakową i posypką czekoladową. Smacznego!

 Zebra - powrót do klasyki

 Składniki:
·         5 jajek
·         1,5 szklanki cukru
·         łyżka pasty waniliowej
·         1 szklanka mleczka kokosowego (może być zwykłe mleko lub mleko roślinne)
·         1 szklanka oleju rzepakowego
·         3 szklanki mąki + 2 łyżki
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         2 łyżki kakao
·         2  łyżki cappuccino w proszku (możemy ewentualnie pominąć)
·         skórka z cytryny

Polewa:
·         250 g masy kajmakowej
·         2 łyżki  mleczka kokosowego
·         kilka ulubionych cukierków lub pralinek czekoladowych

Jaja ucieramy z cukrem i pastą waniliową. Dodajemy naprzemiennie trochę składników sypkich (mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia) i płynnych (sok pomarańczowy wymieszany z olejem rzepakowym). Masę dzielimy na pół. Do jednej dodajemy kakao i cappuccino i dokładnie mieszamy, do drugiej 2 łyżki mąki i skórkę z cytryny. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Na środku wykładamy naprzemiennie po 2 łyżki masy jasnej i 2 łyżki masy ciemnej. Ciasto pieczemy ok. 60-70 minut, temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Lekko ciepłe ciasto  smarujemy masą kajmakową  utartą z mleczkiem kokosowym. Posypujemy posiekanymi cukierkami. Smacznego! 

 

4 komentarze:

  1. Klasyka która jest zawsze strzałem w 10 ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, jaka piękna zeberka :) Jeśli tak wygląda klasyka to jestem w niej absolutnie zakochana. Lubię takie piękne ciasta, nie tylko cieszą smak, ale i oczy :) Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń