niedziela, 1 maja 2016

Spaghetti w zielonym sosie z pieczonymi warzywami i olejem rzepakowym



Zapraszam na pyszny i zdrowy makaron pełnoziarnisty z pieczonymi warzywami i ziołowo-orzechowym sosem. Bazą sosu są świeże zioła, pistacje, słonecznik i  olej rzepakowy. Olej ten jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego nie może zabraknąć go w naszych zdrowych codziennych posiłkach. Tak skomponowany posiłek to doskonały pomysł na wiosenny rodzinny obiad.

 Spaghetti w zielonym sosie z pieczonymi warzywami i olejem rzepakowym

 Składniki na pieczone warzywa:

  •  pęczek zielonych szparagów
  •   3 młode marchewki
  •  3 duże ziemniaki
  •   średni bakłażan
  •   średnia cukinia
  •   kilka pomidorków koktajlowych
  •   olej rzepakowy
  •  sól


Warzywa myjemy, marchewki i ziemniaki obieramy (młodych nie trzeba obierać). Od każdego szparaga musimy odłamać zdrewniałą część. Marchewkę kroimy w cienkie słupki, ziemniaki, cukinię i bakłażana w średnią kostkę. Wszystkie warzywa układamy na blasze piekarnikowej. Skrapiamy olejem, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Pieczemy w temp. 220 stopni ok. 40 minut.

Makaron:

  •  6 łyżek pasty ziołowej*
  •  400 g spaghetti pełnoziarnistego durum
  •   4 łyżki oleju rzepakowego
  •   10 łyżek wody spod gotowania makaronu
  •   500 g pieczarek + olej rzepakowy do smażenia
  •  sól
  •   rukola


Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Smażymy na złoty kolor na odrobinie oleju rzepakowego. Doprawiamy solą i pieprzem
Makaron gotujemy al dente. Pastę ziołową rozrabiamy z olejem rzepakowym i wodą spod gotowania makaronu. Dodajemy do ugotowanego makaronu i dokładnie mieszamy. Do makaronu dodajemy pieczarki i ponownie dokładnie mieszamy.
Na talerz wykładamy porcję makaronu. Na makaronie porcję pieczonych warzy i świeżą rukolę. Całość delikatnie skrapiamy olejem rzepakowym. Smacznego!

*Pasta ziołowa:

  •    listki z 1 pęczka rzodkiewki
  • 2 duże lub 4 mniejsze pęczki natki pietruszki
  •   doniczka bazylii
  •   2 duże ząbki czosnku
  •  mały słoik (270 g) suszonych pomidorów w oleju
  •  4 duże garście obranych pistacji
  • 4 duże garście słonecznika
  •  ok. 4 łyżki octu balsamicznego
  •  olej rzepakowy do regulacji gęstości
  •   sól do smaku
Wszystkie składniki wrzucamy do dobrego malaksera i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, olejem rzepakowym kontrolujemy gęstość pasty. 


http://pokochajolejrzepakowy.eu/uwaga-konkurs-rozkwitnij-na-wiosne-z-olejem-rzepakowym

2 komentarze:

  1. Jak ja dawno, ale to naprawdę dawno nie jadłam dobrego, smakowitego spaghetti. Bardzo żałuję ;) Super inspiracja smaków. Słonecznik, pistacje, bazylia - same przysmaki. Pycha! :) Pozdrowionka cieplutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Megly, może pora to zmienić ;) ? Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)