sobota, 18 czerwca 2016

3 lata bloga i sernik z białą czekoladą i truskawkami na orzechowym cieście

Dokładanie 3 lata temu opublikowałam na blogu pierwszy wpis. Dzisiejszym przepisem (numer 743) świętuję więc moją małą rocznicę. Jeden z lepszych serników, jakie jadłam. Mocno aksamitna i kremowa masa serowa z dodatkiem białej czekolady z wanilią na mocno orzechowym spodzie, a do tego ukochane truskawki. Nie ma  lepszego ciasta do świętowania. ;)


Sernik z białą czekoladą i truskawkami na orzechowym cieście

 Na spód:
  • 250 g mąki pszennej
  •   200 g zmielonych orzechów włoskich
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 jajko
  •  150 g zimnego masła
  •  szczypta soli

Z podanych składników przygotowujemy spód. Łączymy składniki sypkie- mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i cukier. Dodajemy masło- siekamy. Dodajemy jajko i ręką wyrabiamy dość wilgotne ciasto. Ciastem wylepiamy dno wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (24 x 35cm). Podpiekamy ok. 20 minut temp. 180 stopni, termoobieg.

Masa serowa:

  •  1,2 kg twarogu trzykrotnie zmielonego waniliowego
  •   1/2  szklanki cukru
  •   budyń waniliowy - na 0,5 l mleka
  •   6 jajek
  •  łyżka mąki ziemniaczanej - kopiasta
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 g białej czekolady z wanilią
  •  200 g miękkiego masła
  •  truskawki


Masło z posiekaną białą czekoladę topimy nad gorącą kąpielą wodną. Ser miksujemy na gładką masę z jajkami, proszkiem budyniowym, mąkami i cukrem. Do gładkiej masy dodajemy roztopioną masę czekoladowo-maślaną. Całość ponownie miksujemy i przelewamy na podpieczony spód. Na masie serowej układamy połówki truskawek skórką do dołu. Pieczemy ok. 80 - 90 min., temp. 180 stopni. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Sernik podajemy lekko schłodzony. Smacznego!





1 komentarz: