środa, 1 czerwca 2016

Herbatniki kokosowe

Wszystkim dzieciom- tym małym i tym nieco większym - wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Dziecka. :) A że dziś świętujemy wszyscy, polecam pyszne domowe herbatniki. Bardzo kruche i mocno aromatyczne od kokosy. Idealne. Przechowywane w szczelnej puszce bardzo długo zachowają swoją chrupkość.


 Herbatniki kokosowe

 Składniki:
·         1 i 3/4 szklanki mąki + trochę do podsypywania w trakcie wyrabiania i wałkowania
·         200 g  wiórków kokosowych
·         200 g zimnego masła
·         niepełna szklanka cukru pudru
·         1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
·         suszone morele i żurawina

Do przesianej mąki dodajemy wiórki kokosowe oraz cukier puder. Dokładnie mieszamy. Dodajemy masło i śmietanę. Całość szybko wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na minimum jedną godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy małe ciasteczka. Połowę ciasteczek pieczemy bez żadnych dodatków. Do drugiej części dodajemy suszone morele i żurawiną- owoce kroimy na drobne kawałki i delikatnie wciskamy w ciasteczka. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 12-16 minut (w zależności od grubości i wielkości ciasteczek)  na złoty kolor,  termoobieg 180 stopni. Studzimy. Przechowujemy w blaszanej puszce. 






2 komentarze:

  1. Ten motylek - przeuroczy. Cóż mam powiedzieć - uwielbiam kokosowe smaki. Dla mnie bomba! Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń