środa, 15 czerwca 2016

Kopytka z czarnej fasoli i cieciorki z lekkim sosem koperkowym

 Pyszne kopytka na bazie fasoli i cieciorki z puszki robi się błyskawicznie. Z aromatycznym sosem z dużą ilością koperku stanowią idealne letnie danie. Polecam!


 Kopytka z czarnej fasoli i cieciorki z lekkim sosem koperkowym


 Składniki:
  •  puszka czarnej fasoli (400 g, po odsączeniu zalewy 240 g)
  • puszka ciecierzycy (400 g, po odsączeniu zalewy 240 g)
  •  mąka pszenna
  •  łyżka masła klarowanego
  •   sól do smaku
  • pęczek szczypiorku
  •   masło klarowane do smażenia

Sos:
  •  jogurt grecki - 4-5 łyżki
  •  sól do smaku
  •  łyżeczka octu jabłkowego
  • łyżeczka miodu
  • pęczek koperku


Fasolę i cieciorkę odcedzamy z zalewy. Blendujemy z łyżką masła klarowanego na gładką masę. Wyrównujemy w misce i dzielimy na 4 równe części. Jedną z części wyjmujemy i odkładamy  na pozostałą masę. Powstałe miejsce wypełniamy mąką. Dodajemy sól do smaku oraz drobno posiekany szczypiorek  i wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, podsypujemy mąką, formujemy wałeczki  a z wałeczków wycinamy romby. Kluseczki smażymy z obu stron na maśle klarowanym  aż powstanie chrupiąca skorupka. Podajemy z sosem - miód łączymy z octem i solą, stopniowo cały czas mieszając dodajemy jogurt. Na sam koniec dodajemy drobno posiekany koperek. Smacznego!

 

2 komentarze:

  1. Nigdy nie miałam do czynienia z kopytkami o takim kolorku ;) Ciekawe :) Czarna fasola nadaje się do wielu kulinarnych eksperymentów. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Całkiem ciekawy pomysł. Muszę przyznać, że z chęcią go przetestuję!
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    https://waniliowalaseczka.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń