Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 26 czerwca 2016

Krem cytrynowo-śmietankowy



 Krem cytrynowy na bazie serka śmietankowego to pomysł na smaczny, lekki i szybki deser. Idealny na upały.

 Krem cytrynowo-śmietankowy


 Składniki:

  • sok i skórka otarta z 1 dużej i soczystej cytryny albo 2 mniejszych
  •  4 łyżki drobnego cukru
  •   łyżka cukru pudru
  •  100 g masła
  •   2 żółtka
  • 200 g  serka kremowego śmietankowego
  •  200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%

Skórkę cytryny, sok z cytryny, cukier, żółtka i masło przekładamy do garnka i na bardzo małym ogniu podgrzewamy (nie może się zagotować), cały czas ubijając ręczną trzepaczką do uzyskania dość gęstego musu- potrzebujemy na to ok. 15 minut. Mus przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Zimny ucieramy z cukrem pudrem, serkiem śmietankowym i śmietaną. Krem przekładamy do pucharków i schładzamy.Smacznego!

 


2 komentarze:

  1. Wygląda tak lekko... Uwielbiam takie kremy i po prostu bym go spałaszowała choćby zaraz. Mniam. Na ciepłe dni jak znalazł. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń