niedziela, 12 czerwca 2016

Nagus

Nagus, czyli babka ziemniaczana, to jedna z moich ulubionych zapiekanek. Proste składniki, łatwe przygotowanie. Dziś przepis na duża blachę. Polecam!


 Nagus

 Składniki:
·         2 kg ziemniaków
·         3 duże cebule
·         700 g boczku
·         6 łyżek kaszy manny
·         3 jajka
·         sól
·         pieprz
·         gałka muszkatołowa

Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni aż uzyskamy złociste skwarki. Pod koniec dodajemy 2 drobno posiekane cebule i smażymy aż cebula będzie złocista. Solimydo smaku. Ziemniaki i 1 cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków dodajemy kaszę manną, jajka, boczek z cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do blaszki 25 x 35 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 1,5 godziny, temp. 180 stopni. Smacznego!

 

3 komentarze:

  1. A to Nagusek ;) Fajną ma nazwę ;) Nie jadłam jeszcze takiej babki ziemniaczanej. Apetyczna. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam 😜 pyszności , niby nic a jednak .... 🤔 Niebo w gębie 😀

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)