wtorek, 28 czerwca 2016

Półfrancuskie drożdżowe rogaliki z czereśniami

Rogaliki półfrancuskie drożdżowe to moje ulubione słodkości. Są idealne-  maślane, lekkie i puszyste. Do tego przepyszny farsz- tym razem wykorzystałam sezonowe owoce- słodkie czereśnie z nutą masy kajmakowej.



  Półfrancuskie drożdżowe rogaliki  z czereśniami


 Składniki (ok. 25 sztuk):

  • 300 g miękkiego masła
  •  1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g drożdży w temp. pokojowej
  •  szklanka cukru
  •   3 szklanki mąki pszennej
  •  2 jajka w temp. pokojowej
  • łyżka pasty waniliowej
  • ok. 500 g czereśni
  • kilka łyżek masy kajmakowej
  •  sok z cytryny plus cukier puder ile zabierze do uzyskania gęstego lukru


Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki wyrabiamy jednolity zaczyn. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.


W  dużej misce wykładamy pozostałe składniki- 200 g miękkiego masła, jajka, pozostały cukier, pastę waniliową i mąkę. Dodajemy zaczyn. Wyrabiamy na jednolite dość luźne ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce , aż podwoi swoją objętość. 

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt prostokąta o grubości ok. 8 mm. Smarujemy go miękkim masłem (100 g). Placek składamy na 2 części i wałkujemy na grubość ok. 8 mm. Placek składamy na 3 części i ponownie wałkujemy tym razem nieco cieniej. Z ciasta wycinamy trójkąty. Przy krótszym końcu wykładamy po 2-3 wypestkowane czereśnie (w miejsce pestki wkładamy odrobinę masy kajmakowej)  i zawijamy nadając kształt rogalika. Rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na 20 minut pod przykryciem. Rogaliki smarujemy rozbełtanym z odrobiną wody jajkiem. Pieczemy na złoty kolor, temp. 220 stopni- ok. 15-20 minut. Ciepłe smarujemy lukrem - cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny do uzyskania gęstego lukru. Smacznego! 



 

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja. Wyglądają jak malowane!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czereśnie kocham pod każdą postacią i w każdej ilości. Dawno, bardzo dawno ich nie jadłam nad czym bardzo ubolewam :( Pyszne rogaliki, muszą smakować obłędnie :) Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rogaliki, to takie małe cudeńka... często jednakzdradliwe, bo można je jeść i jeść ;) a Twoje są niezwykle apetyczne, super zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)