sobota, 4 czerwca 2016

Pulpety z piekarnika w sosie pomidorowym


Pulpety z piekarnika w pomidorowym sosie sprawdzą się jako pyszny obiad dla najmłodszych.

 Pulpety z piekarnika w sosie pomidorowym


 Składniki:
  • 1,5 kg mięsa mielonego- z łopatki wieprzowej
  •   3 łyżki kaszy manny
  •  3 jajka
  •  pół łyżeczki pieprzu
  •   łyżeczka soli
  •  cebula lub szczypiorek
  •  2 młode marchewki
  • olej rzepakowy
Sos:
  • 700 g pasty pomidorowej
  •   łyżeczka brązowego cukru
  •  cebula
  •   łyżka octu balsamicznego
  •   łyżka cukru
  •  sól
  •   pieprz
  •  ewentualnie suszone oregano i bazylia
  •  olej rzepakowy
  • woda

Cebulę drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach- warzywa  smażymy na złoto na odrobinie oleju. Do zmielonego mięsa dodajemy kaszę, złotą cebulkę, jajka, sól, pieprz - i jeśli zamiast cebuli wolimy szczypiorek- w tym momencie dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Mięsną masę dobrze wyrabiamy dłonią i formujemy nieduże pulpeciki. Układamy je na blasze piekarnikowej wyłożonej folią aluminiową skropioną olejem. Uformowane pulpety skrapiamy delikatnie olejem - najlepiej posmarować olejem za pomocą pędzelka- i wstawiamy do piekarnika na ok. 35-40 minut, temp. 200 stopni.

Sos- w garnku na dobrze rozgrzanym oleju smażymy na złoty kolor drobno posiekaną cebulkę, dodając pod koniec  łyżeczkę brązowego cukru. Kiedy cukier skarmelizuje, dodajemy pastę pomidorową. Całość chwilkę gotujemy. Gęstość sosu kontrolujemy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym, cukrem  i ewentualnie suszonymi ziołami. Upieczone pulpety przekładamy do sosu i chwilkę gotujemy. Gorące możemy przełożyć do słoików i zawekować. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam pulpety w sosie pomidorowym. Zresztą kto ich nie lubi. Wspaniałe :) Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń