Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 17 czerwca 2016

Rurki z bitą śmietaną (kruche waflowe - waniliowe i kokosowe)

Kruche rurki waflowe z bitą śmietaną to smak mojego dzieciństwa. Mama kupowała takie mi i mojej siostrze w pobliskiej budce z goframi, lodami i rurkami właśnie. Dziś robię je sama. Wystarczy zakupić (dość tanią) waflownicę, 10 minut pracy i gotowe. Uwielbiam te kokosowe, ale i te waniliowe urzekają swoim smakiem. Mój 2-letni siostrzeniec je uwielbia. I trudno mu się dziwić. Polecam. :)

Rurki z bitą śmietaną  (kruche waflowe  - waniliowe i kokosowe)


Składniki na około 28  rurek:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
  • szklanka drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 150 g roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka pasty  waniliowej
  • pół szklanki wiórków kokosowych + 4 łyżki mleka
Białka miksujemy ze śmietaną. Dodajemy cukier, sól,  pastę waniliową, masło i stopniowo mąkę- miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Aby uzyskać 2 wersje smakowe, ciasto dzielimy na pół i do jednej części dodajemy wiórki kokosowe oraz mleko- całość dokładnie miksujemy. 

Ciasto porcjami wykładamy do waflownicy i pieczemy wafle - ok. 1,5 minuty - na złoty kolor. Od razu po wyjęciu wafel okręcamy dookoła rączki np. drewnianej łyżki lub dookoła foremek na rurki. Chwilę przytrzymujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Rurki musimy zawijać od razu po zdjęciu z waflownicy- błyskawicznie zastygają i chwila zawłoki spowoduje, że upieczone wafle nie dadzą się zawinąć.

 Rurki napełniamy ulubionym nadzieniem i od razu podajemy. Puste rurki możemy przechowywać w szczelnej metalowej puszce nawet do tygodnia.

Nadzienie:
  • 500 ml śmietany kremówki
  •  2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka pasty waniliowej.
Śmietanę ubijamy na puszysto, dodając pod koniec cukier puder i pastę waniliową. Napełniamy nią wystudzone rurki (polecam rękawem cukierniczym). Smacznego!











Waniliowa wersja rurek powstała w oparciu o inspirację przepisem z książki"Jeni's Splendid Ice Cream for the Home Kitchen" Jeni Britton Bauer, gdzie znajdziecie recepturę na doskonałe wafle waniliowe,  za: Moje Wypieki.

7 komentarzy:

  1. Dosłownie nie można się napatrzeć. Wyglądają jak wyjęte z wystawy w kawiarni czy cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypominają mi o beztroskich, dziecięcych chwilach :) Mama nigdy nie chciała kupować mi lodów włoskich, bo często bolało mnie po nich gardło. Wtedy wyłudzałam właśnie takie rureczki! :) Pozdrowieńka cieplutkie! Miłego weekendu życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rurki z kremem – już dawno zapomniałam, jaki miały smak :) A to również smak mojego dzieciństwa. Ech, piękne czasy, kiedy jadło się kilka rurek dziennie (oczywiście domowych! :)) i się nie przybierało na wadze ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj robię ! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam nadzieję,że zasmakują :) . Będzie mi miło, jak dasz znać ;) . Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Dam na pewno, kokos, bita śmietana itd są super. kocham te smaki. szkoda że sie tłuszcyzk odkłada po nich trochę. Ale podobno wystarczy kilka razy na dzień krótka aktywność w średnim tempie żeby oragzanizm zmusic do szybkiego spalania, 3 serie 20 przysiadów i po rureczkach :)

    OdpowiedzUsuń