czwartek, 2 czerwca 2016

Szybkie ciasto migdałowe z truskawkami i rabarbarem

Połączenie truskawek z rabarbarem to jedno z moich ulubionych. Szybkie ciasto z gatunku ucieranych z dodatkiem migdałów i mariażem truskawek z rabarbarem to pomysł na szybkie i efektowne ciasto. Wisienką na torcie jest masa, którą przełożyłam placek. Niby niepozorna, ale całkowicie odmienia smak i wygląd ciasta. W wersji szybszej ciasta możecie z niej zrezygnować. Zachęcam jednak, aby pokusić się o jej wykonanie ;) .


 Szybkie ciasto migdałowe z truskawkami i rabarbarem 

 Składniki:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150g  miękkiego masła
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki  maślanki truskawkowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych migdałów
  • rabarbar- 2-3 laski
  • truskawki - ok. 300 g

Masło ucieramy z cukrem na puszysto. Następnie dodajemy naprzemiennie jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i migdałami. Do ciasta dodajemy maślankę. Krótko miksujemy. Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką 24 x 24 cm lub tortownica średnica 25 cm. Na cieście układamy kawałki rabarbaru i połówki truskawek. Pieczemy ok 60 minut, temp. 180 stopni- do tzw.  suchego patyczka. Ciasto studzimy.
Masa do przełożenia:
  • 200 g masła
  •  3 łyżki marmolady truskawkowej lub powideł śliwkowych
  •  szklanka cukru pudru
Masło z marmoladą rozpuszczamy na małym ogniu. Przelewamy do szklanej miski i pozostawiamy na 5 minut do wystygnięcia.  Dodajemy cukier puder i ucieramy na gładką masę. Pozostawiamy do zastygnięcia.
Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy maślaną masą. Schładzamy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!




1 komentarz:

  1. Pyszotka! Poproszę kawałek na wynos. Wygląda idealnie. Musi być smaczne bardzo. Pozdrowionka serdeczne!

    OdpowiedzUsuń