wtorek, 21 czerwca 2016

Torcik z masą kajmakowo - śmietanową

Lekki torcik idealny na powitanie lata i wakacji :) .



 Torcik z masą kajmakowo - śmietanową



 Składniki na ciasto serowe (tortownica 26 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką):

  • 250 g serka śmietankowego - może być naturalny lub smakowy
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  •  1/2 szklanki cukru
  •  8 łyżek oleju
  •  2 jajka
  •  łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


W jednej misce łączymy składniki suche- mąkę, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy składniki mokre-  serek, olej, jajka. Do mokrych składników dodajemy porcjami składniki suche. Ciasto przelewamy do tortownicy  wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 30-35 minut, temp. 180 stopni termoobieg do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Odkrawamy górną części, dolną układamy ponownie w tortownicy. 

Ps. odkrojoną część ciasta możemy podzielić na trójkąty i podać jako samodzielny deser. Trójkąty możemy dodatkowo posmarować polewą, którą przygotujemy do docelowego ciasta. 



  •  truskawki
Truskawki przekrawamy wzdłuż na pół i układamy z nich rant ciasta, dociskając owoce przekrojoną częścią do ścianek tortownicy.

Masa:

  • 500 ml śmietanki 36%
  •  250 g masy kajmakowej
  •  2 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka

 Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Śmietanę ubijamy na puszysto. Masę kajmakową miksujemy, dodajemy porcjami ubitą śmietanę i ręcznie mieszamy. Lekko przestudzoną żelatynę wolno wlewamy  do  masy i cały czas miksujemy na wolnych obrotach. Masę przekładamy na spód. Wstawiamy do lodówki do stężenia.


Polewa:
  • 100 g masła
  • 1 łyżka marmolady truskawkowej
  • 1/2 szklanka cukru pudru


Masło z marmoladą rozpuszczamy na małym ogniu. Przelewamy do szklanej miski i pozostawiamy na 5 minut do wystygnięcia.  Dodajemy cukier puder i ucieramy na gładką masę. Pozostawiamy do zastygnięcia. Wykładamy na masę śmietanowo-kajmakową. Ciasto ponownie schładzamy. Smacznego!




1 komentarz: