Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 18 czerwca 2016

Torcik z patelni z żółtej cukinii i truskawek

Dziś obchodzę 3 urodziny bloga. Trzecie urodziny obchodzi również Akademia Kulinarna Whirlpool - jeśli chcecie poczytać o niej troszkę więcej, zapraszam na strony http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/ i http://www.marcoghia.pl/ . Akademii życzę kolejnych wspaniałych jubileuszy, mnóstwa nowych kursantów  i niekończących się pomysłów na te szalone i te nieco bardziej tradycyjne - za to zawsze smakowite dania :) .

Dla Akademii przygotowałam z okazji jej święta nietypowy torcik- a jakże by inaczej, jak urodziny to obowiązkowym punktem świętowania musi być ciacho. Ten torcik nie jest taki oczywisty.... Uwielbiam eksperymentować, zwłaszcza jeśli chodzi o słodką kuchnię. I tak oto skomponowałam tort z.... patelni. Ale to jeszcze nie wszystko. Jako że świętować można w zdrowym stylu, ciasto jest bardzo zdrowe i lekkie. Jego bazą jest żółta cukinie oraz pełnoziarniste mąki- orkiszowa i gryczana. Poza tym w cieście mamy jeszcze zdrowy tłuszcz- olej kokosowy i zdrową słodycz-miód. Ukoronowaniem są sezonowe, najpyszniejsze i najzdrowsze owoce - truskawki. W sumie z kilku prostych składników można przygotować całkiem interesujące ciacho. Zdrowe, a do tego smaczne. Zapewniam Was, że nikt nie zgadnie, że nie było ono pieczone w piekarniku. Zdziwienie moich gości było ogromne. Nie mogli uwierzyć, że wystarczyła mi jedynie nieduża patelnia z przykrywką. Ciasto ma lekką, puszystą, ale jednocześnie wilgotną (dzięki cukinii) konsystencję. Wybornie smakuje z delikatnym serowym kremem. Naprawdę zasługuje na miano torcika. ;)


 Jubileuszowy torcik  z patelni z żółtej cukinii i truskawek


 Składniki:

  •  1 średniej wielkości cukinia żółta ok. 350 g
  •   2 jajka
  •  1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu - płynnego
  •  3 łyżki oleju kokosowego - płynnego, najlepiej rozpuścić na tej patelni, na której będziemy robili ciasto
  • 1,5-2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (w zależności od tego jak soczystą mamy cukinię, ciasto powinno być dość gęste)
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g jogurtu
  • 6 suszonych daktyli
  •  truskawki


Jajka ubijamy z cukrem ręczną trzepaczką. Dodajemy jogurt i dalej ubijamy. Dodajemy olej, miód i wymieszane składniki sypkie- mąki i proszek do pieczenia. Na samym końcu dodajemy cukinię startą na tarce o drobnych oczkach oraz drobno posiekane daktyle. Całość delikatnie mieszamy.
Patelnię o średnicy ok. 25-26 cm smarujemy delikatnie olejem kokosowym. Wylewamy ciasto, układamy gęsto połówki truskawek, przykrywamy i pieczemy ok. 70 minut pod przykryciem na najmniejszym płomieniu. Przewracamy na drugą stronę - ciasto powinno być mocno ścięte na brzegach i lekko ścięte w środku. Przewrócenie ciasta nie jest łatwe- najlepiej wyłożyć je na duży talerz i zsunąć z powrotem na patelnię stroną z truskawkami w dół. Jako że wierzchnia warstwa nie jest jeszcze całkowicie ugotowana, część ciasta może osiąść na talerzu- nie należy się tym przejmować, najlepiej zsunąć je elastyczną długą łopatką, która ładnie ściągnie całe ciasto na patelnię. Przewrócone ciasto dopiekamy jeszcze ok.10-15 minut pod przykryciem- najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Wykładamy na talerz truskawkami do góry. Ciasto studzimy.

Masa:

  •  250 g serka śmietankowego waniliowego
  •   łyżka jogurtu waniliowego

Serek ucieramy z jogurtem. Pokrywamy wierzch wystudzonego ciasta. Zdobimy świeżymi truskawkami. Smacznego!













Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool 

  http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/
 http://www.marcoghia.pl/

2 komentarze:

  1. Muszę się wziąć za taki torcik z patelni. Niezwykle szybka opcja. A jaka apetyczna i smakowita. Mniam, mniam :) Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre rozwiązanie, kiedy nie możemy lub nie chcemy włączać piekarnika :)

      Usuń