czwartek, 9 czerwca 2016

Truskawkowiec - ciasto z dużą ilością truskawek

Truskawkowiec to ciasto z bardzo dużą ilością truskawek. Lekko budyniowy, konsystencją przypomina sernik. Uwielbiam. Idealny deser na lato. Wierzch zdobi lekka masa kajmakowo-śmietankowa. Jeśli planujecie, żeby ciasto dłużej postało, polecam albo utrwalić ją odrobiną żelatyny, albo zastąpić ją polewą czekoladową.

Truskawkowiec - ciasto z dużą ilością truskawek

 Spód:

  • 250 g markiz z nadzieniem czekoladowym
  • 100 g biszkoptów
  • 100 g miękkiego masła
  •  1 łyżka lodowatej wody
  • ·2 łyżki cukru waniliowego


Ciastka   kruszymy  w malakserze. Dodajemy do nich miękkie masło i  cukier - całość krótko blendujemy. Pod koniec dodajemy zimną wodę.   Musimy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Całość przekładamy do przygotowanej foremki - tortownicy o średnicy 26cm. Ugniatamy palcami i schładzamy w lodówce.

Masa:

  • 500 g truskawek
  • 3/4 szklanki  cukru
  • budyń waniliowy z prawdziwą wanilią (na 1/2 l mleka)
  • 2  łyżki mąki ziemniaczanej- kopiaste
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 2 jajka
  • 250 g gęstego  jogurtu - może być naturalny, ja użyłam kokosowego  z białą czekoladą


Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera. Całość dobrze blendujemy. 

Masę wylewamy na spód z ciastek. Ciasto wstawiamy do piekarnika (180 stopni). Pieczemy około 60 minut. Ciasto  należy wystudzić i dobrze schłodzić w  lodówce. 

Masa kajmakowo-śmietankowa:

  • szklanka śmietanki 36%
  • 300 g masy kajmakowej
  •  2 łyżki mleka w proszku


Składniki masy przekładamy do miksera i ubijamy do uzyskania jednolitej puszystej masy. Masę wykładamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy truskawkami. Smacznego!




 

6 komentarzy:

  1. Takiego truskawkowca jeszcze nie miałam okazji jeść. Ale jest bardzo apetyczny i tak pięknie te truskawki na nim poukładane. Aż miło popatrzeć, a co dopiero spróbować... :) Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń