poniedziałek, 27 czerwca 2016

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z cukinią



 Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z cukinią


 Składniki:
  •   1  kg młodych ziemniaków
  •  1,5 kg mięsa mielonego z łopatki
  •  2 marchewki
  •  duża cebula
  •  1-1,5 cukinii
  •  1 puszka pomidorów krojonych z ziołami
  • 1 kulka mozzarelli
  •  sól
  • pieprz
  •   olej

Na patelni smażymy na odrobinie oleju na złoty kolor drobno pokrojoną cebulę i marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Warzywa dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy dłonią na jednolitą masę.
Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki- najlepiej za pomocą szatkownicy do ogórków.
Cukinię ze skórką kroimy w talarki.
Pomidory z puszki blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie smarujemy olejem. Wykładamy połowę plasterków ziemniaka, lekko solimy. Na ziemniaki wykładamy połowę mięsnego farszu. Mięso smarujemy pomidorowym sosem. Układamy wszystkie plastry cukinii. Cukinię przykrywamy pozostałym mięsem. Układamy pozostałe ziemniaki. Lekko solimy. Przykrywamy fiolą aluminiową.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, układamy plastry mozzarelli i pieczemy jeszcze ok. 25 minut. Smacznego!


3 komentarze:

  1. Z daleka wygląda jak kawałeczek jakiegoś ciasta. Piękna, warstwowa, na pewno bardzo smaczna. Dawno nie jadłam żadnej zapiekanki, tym bardziej tak pięknie podanej. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)