Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 30 lipca 2016

Cytrynowy sernik na zimno z borówkami - bez żelatyny, bez pieczenia

Błyskawiczny sernik na zimno - bez dodatku żelatyny, z borówkami i cytryną. Idealny na gorące dni.


 Cytrynowy sernik na zimno z borówkami - bez żelatyny, bez pieczenia


Składniki
Spód:
  •  200 g herbatników maślanych
  • 250 g owsianych ciasteczek w czekoladzie
  • 200 g masła


Ciastka  kruszymy w blenderze, dodajemy do rozpuszczonego masła i dokładnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy 26 cm.

Masa:
  • 1 kg serka twarogowego włoskiego słodkiego - w temp. pokojowej
  •   2 puszki mleka skondensowanego słodzonego każda po ok. 500 g
  •   skórka z 2 cytryn
  •  sok z 3 cytryn
  •  300 g borówek amerykańskich

Serek miksujemy z mlekiem skondensowanym na gładką masę. Dodajemy sok i skórkę z cytryn. Dodajemy borówki i delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasteczka. Schładzamy 3 godziny w lodówce.

Polewa:
  • sok i skórka otarta z 2 dużych i soczystych cytryn
  •  6 łyżek drobnego cukru
  •  200 g masła
  •   3 żółtka
Skórkę cytryny, sok z cytryny, cukier, żółtka i masło przekładamy do garnka i na bardzo małym ogniu podgrzewamy (nie może się zagotować), cały czas ubijając ręczną trzepaczką do uzyskania dość gęstego musu- potrzebujemy na to ok. 15 minut. Lekko wystudzony krem wykładamy na sernik i ponownie wstawiamy do lodówki. Sernik kroimy dopiero na drugi dzień. Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz