Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 22 lipca 2016

Drożdżowe bułeczki z porzeczkami i wiśniami z orzechową kruszonką

Te bułeczki drożdżowe możemy przygotować z ulubionymi owocami- jagodami, borówkami, śliwkami czy tak jak ja wiśniami i porzeczkami. Zawsze się udają i smakują doskonale. Smak lata .;) .


Drożdżowe bułeczki z porzeczkami i wiśniami z orzechową kruszonką


Składniki na ok. 16 bułeczek
  • 150 g masła
  •   4,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki na rozczyn
  •  1 szklanka cukru + 1 łyżka na rozczyn
  •  2 łyżki cukru waniliowego
  •  1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 70 g świeżych drożdży

Drożdże kruszymy, dodajemy 1 łyżkę cukru, czekamy aż drożdże zaczną się topić. Dorzucamy 2 łyżki mąki i ciepłe mleko. Za pomocą miotełki dokładnie mieszamy, uważając, aby nie powstały grudki. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia.
W dużej misce mieszamy mąkę, cukry, dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajka i żółtka oraz stopione i nieco przestudzone masło. Całość dobrze wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcie- ciasto musi podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto wyrośnie, odrywamy część ciasta, spłaszczamy i wypełniamy owocami - dajemy pełną łyżkę, nie oszczędzamy.

Farsz:
  •   ok. 500 g porzeczek czarnych
  • ok. 500 g wypestkowanych wiśni
  •  4 łyżki cukru
  •  4 łyżki mąki

Bułeczki  mogą mieć kształt prostokątny, lub okrągły. Bułeczki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 20 minut.

Kruszonka:
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mąki
  •   ok. 1/3 szklanki cukru
  •  50 g zimnego masła

Z mąki, orzechów, cukru i masła opuszkami palców zarabiamy kruszonkę. Bułeczki smarujemy odrobiną mleka. Wierzch posypujemy orzechową kruszonką.

Pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 170 stopni, termoobieg. 

 Lukier:
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • ok. 2-3 łyżki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

Wszystkie składniki ucieramy na gęsty lukier. Smarujemy nim ciepłe bułeczki. 






2 komentarze: