Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 11 lipca 2016

Gulasz z karkówki z fasolką szparagową, kukurydzą i salami

Gulasz w letnim wydaniu. Pycha z ogórkami małosolnymi. ;)

Gulasz z karkówki z fasolką szparagową, kukurydzą i salami


 Składniki:

  • karkówka ok. 1,5 kg
  • 2 łyżki mąki
  •   sól
  •    pieprz


ponadto:

  •   słodka papryka -  1 łyżeczka
  • ok. 400 g  salami z dodatkiem papryki
  •   2 cebule czerwone
  •  por
  • ząbek czosnku
  •   kawałek selera korzeniowego
  • 2  marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g pieczarek białych
  •  250 g pieczarek brązowych
  •  2 garście fasolki szparagowej zielonej
  •  2 garście fasoli szparagowej żółtej
  •  2 kolby kukurydzy
  •  sól
  • pieprz
  •   olej rzepakowy
  •   ok. 3-4 szklanki wody
  • duży pęczek koperku


Kukurydzę gotujemy do miękkości i odcinamy ziarna.
Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, posypujemy mąką, dodajemy trochę soli i dokładnie mieszamy- mąką musi pokryć każdy kawałek mięsa.

W garnku na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pora. Kiedy się zeszkli dodajemy słodką paprykę oraz drobno posiekany czosnek i chwilkę karmelizujemy. Dodajemy mięso i dokładnie obsmażamy. Kiedy mięso nabierze złocistego koloru, zalewamy wodą i  dusimy pod przykryciem do miękkości.

W tym czasie przygotowujemy warzywa i salami. Salami kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju.  Dodajemy do mięsa. Paprykę, selera i marchewkę kroimy w kostkę, pieczarki w talarki.. Warzywa po kolei przesmażamy na tej samej patelni, na której obsmażaliśmy kiełbaskę. Dodajemy do mięsa. Całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości - ok. 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy ugotowaną al dente fasolkę szparagową żółtą i zieloną (możemy pokroić na mniejsze kawałki) oraz ziarna kukurydzy  i jeszcze chwilkę gotujemy.

 Doprawiamy solą i  pieprzem. Dodajemy drobno posiekany koperek. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Jaki pyszny gulasz. Mniam.. Karkówka w gulaszu to coś, co bardzo lubię. Mam ochotę na taką miseczkę. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń