sobota, 16 lipca 2016

Jaja sadzone na placku ziemniaczanym

Proste jedzenie w fajnym wydaniu. Zapraszam.

 Jaja sadzone na placku ziemniaczanym


 Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  •   2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • duży pęczek szczypiorku
  •  łyżeczka soli
  •   pieprz
  •   8 jajek
  • olej rzepakowy do smażenia
  •   pęczek koperku


Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy nadmiar wody, dodajemy 2 jajka, 3 łyżki mąki, sól i pieprz. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i całość dokładnie mieszamy.  Ciasta ziemniaczanego starczy nam na 2 placki o średnicy ok. 28 cm. Na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wykładamy porcję ciasta. Smażymy z jednej strony ok. 10 minut, przekładamy na drugą stronę (najlepiej placek wyłożyć na duży talerz i potem zsunąć na patelnię), wybijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy pod przykryciem ok. 12-15 minut już na mniejszym ogniu - białko musi się ściąć, a żółtko pozostać płynne. Pod koniec, kiedy jajka się zetną możemy trochę zwiększyć płomień i przyrumienić spód. Podajemy posypane koperkiem. 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz