środa, 6 lipca 2016

Kacze piersi z sosem z czarnej porzeczki i sałatką z kaszy kuskus



Jak już wiecie (pisałam o tym we wcześniejszym poście) trzecie urodziny obchodzi Akademia Kulinarna Whirlpool - jeśli chcecie poczytać o niej troszkę więcej, zapraszam na strony http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/ i http://www.marcoghia.pl/ . Akademii życzę kolejnych wspaniałych jubileuszy, mnóstwa nowych kursantów, kulinarnych sukcesów i inspiracji w tworzeniu nowych potraw.  Mam nadzieję, że ja również będę miała kiedyś przyjemność uczestniczyć w jednym z organizowanych przez Akademię eventów kulinarnych. Tymczasem dla całej Załogi Akademii przygotowałam propozycję uroczystego obiadu. Kuchnia fusion z nutką smaków lata. Zapraszam ;) .


 Kacze piersi z sosem z czarnej porzeczki i sałatką z kaszy kuskus




Składniki:
  • 2 kacze piersi
  •  sól
  • pieprz
  •   gałka muszkatołowa- duża szczypta

Sos:
  • 400 g czarnej porzeczki
  • 2 łyżki zimnego masła
  •    sól
  •   pieprz
  •  łyżka miodu gryczanego
  •    cebula
  • łyżka octu balsamicznego

 Kuskus:
  • szklanka kaszy kuskus
  • szklanka wrzątku
  •   sól
  •  2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 2 czubate łyżki pistacjowego pesto
  • 4 suszone pomidory z oleju
  • 2 ogórki małosolne
  •  łyżka posiekanego koperku
  •   łyżka posiekanej natki pietruszki
  • duża garść orzeszków ziemnych


Skórkę na kaczych piersiach nacinamy nożem tworząc kratkę. Na patelni podgrzewamy sól, do ciepłej soli dodajemy pieprz i gałkę. Przyprawami nacieramy mięso kaczki i pozostawiamy na pół godziny do zamarynowania. Po tym czasie piersi układamy skórką do dołu na dopiero co rozgrzewającą się patelnię. Musimy wytopić ze skórki cały tłuszcz, a sama skórka musi być złocista i chrupiąca. Wówczas przekładamy piersi na drugą stronę i smażymy na złoty kolor ok.  3 minuty. Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego skórką do góry, polewamy odrobiną wytopionego tłuszczu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni termoobieg na ok. 12-15 minut.


Sos-  na wytopionym ze skórki kaczym tłuszcz  złocimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy porzeczki i dusimy aż owoce puszczą sok, a następnie całość lekko się zredukuje. Sos blendujemy. Doprawiamy miodem, octem, solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki zimnego masła, które nada naszemu sosowi aksamitną konsystencję. 


Kuskus zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na chwilę pod przykryciem. Po tym czasie kuskus delikatnie spulchniamy widelcem, dodajemy pokrojone w drobną koskę ogórki oraz suszone pomidory. Dodajemy pesto, olej z pestek dyni, drobno posiekane koperek i natkę pietruszki oraz lekko posiekane orzeszki ziemne. Doprawiamy solą. Całość dokładnie mieszamy.


Na talerzu układamy porcję sałatki z kaszy kuskus, pierś z kaczki przeciętą pod kątem na pół i porzeczkowy sos.

A wszystkich zapraszam po inspiracje kulinarne na strony http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/ http://www.marcoghia.pl/ .





Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

2 komentarze: